Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gljive na sto načina

05.11.2010. 23:00
Gljive na sto načina


U zadarskom restoranu Pet bunara treću godinu zaredom održavaju se Dani gljiva – promocija gljiva kao visokovrijedne sezonske prehrambene namirnice posebno formiranim jelovnikom. Nagrađivani šef kuhinje Pet bunara Mario Arbanas za sve ljubitelje gljiva priprema niz jela od ličkih gljiva, bilo samoniklih šumskih plodova ili, pak, iz uzgoja poput bukovača, shii-take gljiva ili sveprisutnih šampinjona


Zadarski ljubitelji gljiva, dakako, ne samo zadarski, od danas imaju izvanrednu priliku uživati u gljivama na nešto drukčiji način nego što su to imali prilike do sada. U restoranu Pet bunara, ovogodišnjem pobjedniku akcije TZ Zadarske županije i Zadarskog lista “Biramo restoran s najboljom izvornom gastroponudom” upravo su počeli Dani gljiva – mjesec dana posvećen ovoj visokovrijednoj sezonskoj prehrambenoj namirnici. Nagrađivani kuhar Pet bunara Mario Arbanas za ovu priliku sprema poseban jelovnik čija će okosnica biti jela s gljivama.
“Od polja do stola”
– Već treću godinu zaredom posebnu pažnju posvećujemo gljivama na način da ih promoviramo kroz našu gastroponudu. To su pravi gurmanski dani za sve one koji vole gljive, od vrganja do lisičarki. Kako naš restoran već tradicionalno njeguje kulturu zdrave i fine hrane koja je vezana uz domaće, ekološke i sezonske plodove, bilo voća ili povrća, sasvim je očekivano da smo se uhvatili i gljiva. Tim više što smo blizu lokaliteta koji je bogat gljivama, Velebita, odnosno Like. Na taj način onaj čuveni slogan ‘od polja do stola’ nije samo mrtvo slovo na papiru, naglašava vlasnik restorana Vlado Babac.
Gljive su za ovu priliku u restoran stigle u najvećem broju iz Like, kao samonikli, šumski plodovi, no dio ponude bit će baziran i na gljivama iz uzgoja, bukovačama, shii-take gljivama i šampinjonima.
Vrijednost je ovih dana, mišljenja je Babac, u tome što su osim šampinjona koji se nalaze na svakoj takozvanoj miješanoj pizzi u gradu, gljive malo gdje zastupljene. Gljive se unutar zadarske gastronomije, naime, pripremaju samo ili pirjane ili na roštilju. 
– Zadrani koji su dovoljno otvoreni za neke nove okuse i zanimljive gastrokombinacije, ne samo s gljivama, već i brojnim drugim slabije zastupljenim namirnicama, te oni koji poštuju lokalno, a spremni su proširiti svoje kulinarske vidike, redoviti su gosti našeg restorana. Držim da u Zadru ima dosta ljubitelja zdrave i fine hrane, dodaje Babac.
Iznenađenja za goste
Za ovogodišnje Dane gljiva šef kuhinje Pet bunara Mario Arbanas priprema carpaccio od šampinjona na podlozi od rige i grana padana, fritaju s miješanim gljivama, orzotto s miješanim gljivama, biftek s vrganjima i pekarskim krumpirom, filet kovača u vinu s gljivama i maslinama u foliji, tuna medaljone na žaru s pirjanim miješanim gljivama, pizzu «Ludaru ®» te integralno tijesto s miješanim gljivama. Naglašava kako je većina recepata već dobro uhodana, no svake sezone, pa tako i ove pripremaju neka maštovita iznenađenja svojim gostima. 
– Vjerujem da će se našim gostima najviše svidjeti orzotto (umjesto rižotto imamo orzotto) s miješanim gljivama te tuna medaljoni na žaru s pirjanim miješanim gljivama, mišljenja je Mario.
Dani gljiva u restoranu Pet bunara zasigurno će još više ojačati poziciju ovog ugostiteljskog objekta u Zadru koji iz godine u godinu biva sve bolji i bolji, a što su prepoznali i u TZ županije te našem listu, dodijelivši mu priznanje za restoran godine.
– Priznanje koje smo osvojili je nešto što svaki ugostitelj i istinski ljubitelj gastronomije priželjkuje. Ta je nagrada prvenstveno veliko priznanje nama za mukotrpan rad, trud i ulaganje ovih zadnjih nekoliko godina, ali i poticaj i obveza za daljnje usavršavanje. Vjerujem da su presudili naša kvalitetna ponuda i pristupačne cijene te prepoznatljivost kroz aktivnosti koje poduzimamo poput Gastrosmokve u okviru Festivala smokava, profesionalnost, ljubav i poštovanje tradicije te spremnost prihvaćanja novih znanja i trendova, naglašava Babac.
Nakon Dana gljiva u restoranu Pet bunara slijede Dani lovačke kuhinje. Sve informacije mogu se dobiti na  www.petbunara.hr.