Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sudski vještaci još jedan mandat povjerili Vladimiru Macanu

05.11.2010. 23:00
Sudski vještaci još jedan mandat povjerili Vladimiru Macanu


Osim sudskih vještaka iz Zadra, ovu podružnicu koja broji ukupno 70-ak članova, sačinjavaju i sudski vještaci iz Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije koje smatramo prirodnim, logičnim i gravitacijskim područjem – pojasnio je Macan, predsjednik podružnice


U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan jučer je upriličena Godišnja izborna skupština sudskih vještaka na razini Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, koju je s domaćinima suorganiziralo Hrvatsko društvo sudskih vještaka.
Nakon kratkog izvješća o proteklom radu podružnice izabrano je radno predsjedništvo koje je još jedan mandat na mjestu predsjednika podružnice povjerilo Vladimiru Macanu, dipl.ing., vještaku za graditeljstvo i arhitekturu. Za članove vijeća izabrani su ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan dr. Darko Labura, mag., psihijatar, sudski forenzičar, doc. dr. Zdravko Peran, mr.sc. Josip Babelli, dipl.ing. i Matko Drinković, dipl.ing., dok su za ostala tijela HDSV-a imenovani Marino Beverin, dipl.ing., Mario Kalmeta, dipl.ing., doc.dr.sc. Ivo Jakovljević i Mirko Čačić, dipl.ing., sudski vještak za građevinu i arhitekturu kojeg su njegovi kolege ujedno i predložili kao kandidata za predsjednika Suda časti HDSV-a. No, za tu poziciju predložen je i suspendirani predsjednik HDSV-a, Alojz Seleši, za kojeg je istaknuto kako stegovni postupak, koji se još uvijek vodi protiv njega, nije prepreka. Seleši je, naime, za jedne dnevne novine još prije dvije godine izjavio kako mu je poznato da se za dobivanje posla u Kliničkom bolničkom centru Osijek daje mito te da zna čak za tri konkretna slučaja. Upravo zbog stegovnog postupka Seleši nije nazočio jučerašnjoj skupštini, no okupljanju stručnjaka, sudskih vještaka, nazočila je mr.sc. Melita Bestvina, d.i.g., kandidatkinja za predsjednicu sudskih vještaka na državnoj razini.
Inače, ova podružnica, kako nam je kazao dr. Labura, ima ukupno 70-ak članova od kojih je 32 iz Zadra, a čak sedam ih je zaposleno u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. Članovi ove podružnice za sebe kažu kako su najaktivnija podružnica na državnoj razini, čemu u prilog idu i stručni skupovi koje su organizirali. Tako su, primjerice, prošle godine u istim prostorijama okupili sudske vještake psihijatrijske i prometne struke te predsjednike svih sudova Sjeverne Dalmacije i Like, zatim su organizirali susret s istarskim vještacima i slično.
– U Hrvatskoj ima više Udruga sudskih vještaka čija je krovna organizacija HDSV, a koju čine 22 podružnice, dok podružnicu u Zadru sačinjavaju i sudski vještaci iz Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije koje smatramo prirodnim, logičnim i gravitacijskim područjem – pojasnio je Macan. A u cijeloj organizaciji sudskih vještaka kao eksperata struke, odnosno pomoćnika sudova, kako je kazala Bestvina, registrirano je ukupno 66 različitih struka-područja specijalizacija i subspecijalizacija.
– Mi pripadamo pravosuđu gdje nas u najmanju ruku smatraju svojim partnerima, što je vjerojatno u duhu ujedinjene Europe – istaknula je Bestvina čijoj tvrdnji u prilog ide činjenica da gotovo niti jedan sudski spor ne može proći bez sudjelovanja stalnih sudskih vještaka kojih u Hrvatskoj ukupno ima 1700, a rade po sekcijama sukladno struci za koju su specijalizirani.