Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Matešić Hoti: Radi se o obrani našeg dostojanstva

05.11.2013. 23:00
Matešić Hoti: Radi se o obrani našeg dostojanstva


Štrajk liječnika ulazi i u pedeseti dan, a iako se čini da su liječnici i ministar pred konačnim dogovorom ovoga puta ne popušta Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu.
– U ponedjeljak smo održali izvanrednu skupštinu na kojoj je nazočilo 80 od 90 sindikalnih povjerenika iz Hrvatske. Kada smo dobili poziv u petak nadali smo se da je sve već više-manje okončano i da ćemo samo raspraviti točku po točku i ići na potpisivanje ugovora, no međutim do toga nije došlo jer gospođi Avberšek odgovara ova situacija, ona je ta koja svojom nekulturom i neumjesnim ponašanjem ruši plaće u zdravstvu. Ona želi izjednačenje plaća svom zdravstvenom osoblju. Zanimanje čistačice jest pošteno i vrijedno, ali ipak nije isto raditi posao liječnika i čistačice, komentirala je jučer na povratku iz Zagreba dr. Milka Matešić Hoti, sindikalna povjerenica HLS-a u Zadru.
Naime, Avberšek je poručila da ništa neće potpisivati dok se kriteriji ne ujednače za svih 72.000 zaposlenih u zdravstvu. Ustvrdila je kako Babić traži da se kolektivnim ugovorom poboljšaju uvjeti rada za samo 5.700 liječnika od njih 12.600, koliko ih je ukupno u sustavu, za što bi trebalo izdvojiti oko 300 milijuna kuna godišnje.
– Odlučni smo da idemo dalje, radi se o obrani našeg dostojanstva koje je srozano na najnižu moguću razinu.. Ministar je pokazao dobru volju da se problem riješi i mislim da bi cijela priča ovaj tjedan mogla završiti te da neće biti potrebe za radikalnijim potezima.