Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najviše glasova Bobanoviću i Žuži

Autor:

05.12.2009. 23:00
Najviše glasova Bobanoviću i Žuži

Foto: Adam VIDAS



Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Zadarske županije i skupštine Hrvatske poljoprivredne komore predstavljat će Radoslav Bobanović, Šime Žuža, Slavko Šare i Tomislav Demo, a pravne osobe Poljoprivredni obrt Marijo Sikirić, vlasnika Marija Sikirića. Predstavnici su se birali između osam opegeovaca i dvije pravne osobe.
Pravo kandidiranja imala su svi OPG-ovi i pravne osobe koje se bave poljoprivredom s prostora Zadarske županije, a koji su sakupili trideset i tri potpisa. Nakon toga kandidatske liste poslane su na adrese 1468 OPG-a i dvadeset i šest pravnih osoba s pravom glasa. Opegeovci su zaokruživali četiri kandidata, a pravne osobe jednog.
Rade Bobanović dobio je 689 glasova, Šime Žuža 582, Slavko Šare 565, a Tomislav Demo 533. Gordan Marinović dobio je 509 glasova, Marino Pernar 478, Mirko Ivaniš 257 i Mira Ćopić 212. Pedeset i sedam glasačkih listića bilo je nevažeće.
Kod pravnih osoba Poljoprivredni obrt Marijo Sikirić dobio je šesnaest glasova, a Jurjević vina d.o.o. devet. Jedan glasački listić je bio nevažeći.
Skupštinu Komore čini 119 članova. Očekuje se da će u idućih mjesec dana skupština izabrati svoga predsjednika te da će s prvom konstituirajućom sjednicom Komora legalno zaživjeti. Njen smisao je izravno uključivanje glavnih nositelja poljoprivredne proizvodnje, prije svega obiteljskih gospodarstava, u jednu instituciju koja bi zastupala njihove stručne interese i koja bi kao relevantan partner pomogla u kreiranju mjera poljoprivredne politike. Komora bi trebala ojačati poduzetništvo u poljoprivredi, kako bi podigla konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda na otvorenom tržištu. Uz to, cilj je osigurati stabilan dohodak dostatan za primjereni životni standard na ruralnim područjima.