Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Govor mjesta Betine

05.12.2010. 23:00
Govor mjesta Betine


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u subotu je održana javna obrana doktorske disertacije Ivane Škevin. Disertaciju pod naslovom “Etimološka i leksikološka obradba posuđenica romanskoga podrijetla u govoru mjesta Betine” na otoku Murteru Škevin je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Vladimir Skračić, prof. dr. sc. Goran Filipi i prof. dr. sc. Josip Lisac.
U svojoj ocjeni dr. sc. Goran Filipi je izrazio uvjerenje kako će ovaj rad biti od izuzetne koristi hrvatskim i romanskim dijalektolozima, a i povjesničarima odgovarajućih jezika. Osim toga, piše, sam korpus moći će upotrijebiti i svi budući sastavljači murterskih rječnika.
Dr. sc. Josip Lisac ističe u svojoj ocjeni kako “imamo pred sobom disertaciju zanimljive koncepcije, i to više po tom kako je ona zamišljena nego po izvedbi. Pristupnica se iskazala savjesnošću i tako je zadovoljlila zahtjevima što se postavljaju pred kandidata za stjecanje stupnja doktora filoloških znanosti.”, navodi u svojoj ocjeni dr. Lisac.
Ivana Škevin rođena je u Šibeniku. Osnovnu školu pohađala je u Murteru, a 1991. je upisala jezičnu gimnaziju u Šibeniku. Nakon završetka gimnazije, 1995. godine upisala je studij talijanskog i engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Diplomirala je 2001.
Od 01. srpnja 2004. radi na Odjelu za talijanski jezik i književnost kao znanstveni novak na projektu prof.dr.sc. Živka Nižića “Niccoló Tommaseo i periodika”, a od 2007. na projektu “Onomastica Adriatica” prof.dr.sc. Vladimira Skračića.