Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Okončan treći SF Week

05.12.2010. 23:00
Okončan treći SF Week


Na zadarskom Sveučilištu okončan je Treći SF Week, tjedan znanstvene fantastike kojeg su organizirali studenti i profesor Marko Lukić s Odjela za anglistiku. Cilj ogodišnjeg, kao i dosadašnjih projekata bio je popularizirati znanstvenu fikciju unutar akademskoga kruga, odnosno, uporabiti ovaj žanr kao apstraktnog edukativnog instrumenta.
– Ovo je treća godina za redom i događanje je počelo postupno prerastati u nešto malo veće i nešto malo ozbiljnije, što mi je jako drago, a sudjeluje i sve veći broj ljudi. Imali smo također tu sreću i priliku da nam dođe i redatelj iz Dublina, Conor McMahon, pogledali smo njegov autorski film i imali mogućnost raspravljati o načinima proizvodnje filma, režiji i sličnim pitanjima, kazao je dr. sc. Marko Lukić, koji je posebno zadovoljan dobrom posjetom na sva tri dana trajanja SF Weeka.
Tjedan je započeo radionicom izrade SF Week majica, zatim predavanjem dr. sc. Josipa Ćirića, “Brainz! Bombastični pristup mentalnom” i projekcijom dokumentarnoga filma “Comic Book Superheroes Unmasked” kojemu je uvodnu riječ održao Zlatko Bukač. Drugog dana održana su predavanja Marka Lukića “Zombie – Mrtva strana američkog sna” i Aleksandra Kordiša i Emilije Musap “Kako je Conan došao do Mordora”. Završni dan SF Weeka bio je posvećen irskom redatelju i scenaristu Conoru McMahonu te se moglo pogledati njegov kratkometražni film i jednu epizodu iz serijala “Zombie Bashers”, nakon čega je upriličen razgovor s McMahonom koji je odgovarao na brojna pitanja iz publike, o svome radu, načinima nastanka filmova o zombijima, izvorima inspiracije za takvu tematiku i slično.
-Ciljana publika nam je uvijek s Fakulteta, tako da se na jedan interdisciplinaran način odrade neke teme i da se pristupi znanosti na jedan način koji nije suhoparan ili ex cathedra, kazo nam je Marko Lukić koji najavljuje nastavak ove manifestacije i dogodine.