Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Polugodište za čistu peticu

05.12.2010. 23:00
Polugodište za čistu peticu


Borbeni pristup je donio današnje drugo mjesto na ljestvici čemu se malo tko i kod najoptimističnijih navijača nadao prije početka sezone
Sigurno je malo gledatelja, od njih 500-tinjak koji su došli u Jazine u petak navečer na ogled Borik-Puntamike i Splita, otišlo s osjećajem nezadovoljstva nakon završetka utakmice. Ona manjina koja jest bila je možda nezadovoljna zbog neprepoznatljivog izdanja najkvalitetnije momčadi lige iz Splita, valjda proizašlog iz očekivanja o mnogo neizvjesnijem susretu. A bilo je neizvjesno tek 25 minuta u kojima su “strašni” žuti pokušavali uhvatiti priključak za, jednostavno rečeno, prebrzim, preborbenim i iznimno preciznim Puntamičanima koji su zorno demonstrirali sve ono što može i mora krasiti jedan sportski kolektiv. Bez obzira na kvalitetu igre, jačinu rostera i budžet kluba. Takav fanatičan pristup, jednostavnu i nadasve zanimljivu košarku nerijetko s elementima atrakcije ne može se svaki dan gledati.
Skok, šut i borbenost
Splićani su kao dosad neprikosnoveni vladari lige uspjeli postići tek 59 poena, što je najbolji pokazatelj njihove nemoći naspram zelenih. Još su se i dostojno opirali dok je snage imao njihov centarski dvojac Sobin-Grgurević. No, kad se konačno uspjelo zatvoriti žutima taj opasan napadački skok nije ostalo puno rješenja za njihove vanjske igrače koji su teško uspijevali pogađati koš. Zato je Puntamičanima šut bio saveznik (72% za dva i 42% za tri) te su Splićani jednostavno nestajali pod nogama domaćih igrača što je u jednom trenutku dovelo do ulaska u za njih katastrofalnih 30 minusa. Srećom, hokejaška izmjena trenera Plantaka, kada je posljednje tri minute dao priliku najmlađima, je uspjela ušminkati konačni rezultat. Uz skok i šut koji su isticani kao najbitniji elementi za pobjedu ulazi posebna stavka zvana borbenost koja i nerijetko zna dovesti u pogubne situacije, kao što je bacanje za loptom u reklame. Možda je prava šteta što se ne valorizira i broj takvih pogubnih pokušaja u sklopu posebne statističke kategorije u kojoj bi Puntamičani sigurno odnijeli primat u ligi.
Liga za prvaka i dječje bolesti
Upravo protiv Splita, ali i u većini utakmica u prvih 9 kola takav borbeni pristup je donio današnje drugo mjesto na ljestvici čemu se malo tko i kod najoptimističnijih navijača nadao prije početka sezone. Sada kad se usmjeri pogled omjeru 6-3 s tek jednim uspjehom manje od Splita, ne može se ne proricati taj čeznutljivi plasman u Ligu za prvaka što je vjerojatno i dalje najzabranjivanija rečenica u redovima zelenih. S pravom, s čime će se ponajviše složiti stručni stožer na čelu s trenerom Nevenom Plantakom. On će sam istaknuti taj “dječački” prosjek od 21 godinu koliko je stara njegova momčad. Osim dvojice njihovih “senatora” od 26 godina, Pavića i Jurjevića, sve su to igrači koji su jedva dvaput uzeli britvicu u ruke. Osim tog istaknutog dvojca i Škifića koji je lani odigrao-prosjedio sezonu u NLB ligi nijedno drugo ime iz njihovog sastava ne bi zvučalo poznato ni malo boljim poznavateljima hrvatske i zadarske košarkaške scene. Uz to nakon prošle sezone se, kada su Puntamičani odigrali jako dobro završivši na petom mjestu, ostalo bez najvažnijih igrača Mrve, Olivarija te malo kasnije Ivanova i Devića što je definitivno uzelo svoj kvalitativni danak.
Neki novi klinci
Pozitivni dio priče je taj da su pored svega uskrsnula neka nova imena koja su se uspjela nametnuti s nevjerojatno pozitivnim pristupom, snagom i željom za pobjeđivanjem. Ta sportska drskost je toliko primjetna da bi netko neupućen igrače poput Čakaruna, Mikulića, Marića, Pešuta, Mrkića, Petanija, Šarlije i Škifića svrstao greškom u one koji imaju već najmanje pet prvoligaških sezona na svojim leđima. A u zbilji, to su sve igrači kojima je tek ova sezona uspjela razbiti tu iluziju o tome kako je to biti važan čimbenik u jednom prvoligašu. Normalno, s ovim stečenim iskustvom u 9 utakmica nisu riješeni tih tzv. dječjih bolesti koje su potencijalna bomba svakog ovakvog mlađahnog kolektiva, a na treneru i stručnom stožeru je da uspiju nekako doskočiti tom problemu. Oscilacije nisu strane ni onim iskusnim momčadima, a kako ih zapravo izbjeći u ovako golobradom sastavu i u tom segmentu bi trebalo tražiti sumnju u nastavak pomalo nestvarnih odličnih igara Puntamičana. Drugi bitan negativni segment su ozljede koje su uvelike pomogle da se uđe u dva poraza u nizu prije utakmice sa Splitom. S nespremnim i nekompletnim igračima ova momčad ne može ispunjavati ciljeve jedine moguće košarke s kojom im dolaze pobjede, a to je visoka fizička sprema te korištenje energije što većeg fonda igrača. Neće stoga loše doći ni mjesečna prvenstvena stanka za punjenje baterija pred nastavak čini se nikad zanimljivijeg A-1 ligaškog natjecanja, kojeg su do sada zeleni odradili za čistu peticu.
 


A-1 liga košarkaša


Rezultati 9. kola: Borik-Puntamika – Split 83:59, VROS Darda – Kvarner 2010 63:67, Alkar – Zabok 91:74, Dubrava – Svjetlost 88:95, Trogir – Dubrovnik.
Redoslijed: Split 16, Borik-Puntamika, Alkar 15, Svjetlost 14, Zabok, Kvarner 13, Dubrovnik, Dubrava 12, Trogir, VROS Darda 11
Raspored 10. kola (8. siječanj 2011.): VROS Darda – Borik-Puntamika, Dubrava – Kvarner 2010, Split – Dubrovnik, Trogir – Zabok, Alkar – Svjetlost.