Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rončević i Bačić moraju u zatvor i državi vratiti 10 milijuna kuna

05.12.2010. 23:00
Rončević i Bačić moraju u zatvor i državi vratiti 10 milijuna kuna


Bivši ministar obrane Berislav Rončević danas je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog optužbi da je državu oštetio za 10,2 milijuna kuna, kupivši izravnom pogodbom skuplje i nekvalitetnije kamione za Hrvatsku vojsku.
Njegov bivši pomoćnik i suoptuženik u “aferi kamioni” Ivo Bačić nepravomoćno je osuđen na dvije godine, a zajedno s Rončevićem državi će morati vratiti novac za koji su je oštetili.
Rončevića i Bačića USKOK je teretio da su od tvrtke “Eurokamioni” kupili 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka “MAN Importer”.
USKOK tvrdi da se za isti se novac mogao nabaviti veći broj kvalitetnijih kamiona, ali da su optuženi sve napravili kako bi pogodovali Ivecu, čiji su kamioni isporučeni bez svih potrebnih dijelova, zahvaćeni korozijom, a iz njih curilo ulje.
No, optuženi i njihova obrana od početka postupka tvrde da nisu pogodovali Ivecu, jer MAN-ovi kamioni nisu bili u skladu s NATO standardima i nisu imala traženu nosivost.
Rončević je osim toga tvrdio i da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je “aferu kamioni” prvi spomenuo u predizbornoj kampanji 2005. godine.
Rončević je na čelu Ministarstva obrane RH bio od 2003. do početka 2008., kada je imenovan ministrom unutarnjih poslova, a s te je dužnosti smijenjen u listopadu 2008., nakon ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak.