Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Teško do kruha sa sedam kora

05.12.2010. 23:00
Teško do kruha sa sedam kora


– Život pomoraca uvijek je bio težak, ali mislim da je život pomoraca prije ipak bio lakši nego danas. Prije je bilo više sigurnosti, istina plaće su bile možda malo manje, ali bilo je više posla za pomorce


U povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, Sindikat pomoraca Hrvatske – područni ured Zadar, danas je položio vijenac u more u čast stradalih pomoraca. Nakon polaganaj vijenca u more u neposrednoj blizini Zadarske luke Jazine, brod Lučke kapetanije napravio je trubeći tri kruga oko vijenca kao znak odavanja počasti.
 – Polaganje vijenaca za stradale pomorce organiziramo tradicionalno već dugi niz godina i to u suradnji sa Lučkom kapetanijom, te Gradom i Županijom, te predstavnicima Tankerske plovidbe. Ovo polaganje vijenaca jednom godišnje najskromnije je što možemo učiniti u znak sjećanja na stradale pomorce, rekao je Marko Miočić, voditelj ureda SPH-a – zadar.
Ovom prigodom prisjetio se najveće pomorske tragedije – potonuća broda Petar Zoranić 1960 godine u Bosporskom tjesnacu, kada je živote izgubilo 30-ak pomoraca sa zadarskog područja.
Miočić se osvrnuo i na sadašnji život pomoraca za kojeg je ustvrdio da je mnogo teži nego prije.
 – Život pomoraca uvijek je bio težak, ali mislim da je život pomoraca prije ipak bio lakši nego danas. Prije je bilo više sigurnosti, istina plaće su bile možda malo manje, ali bilo je više posla za pomorce. Uvjeti rada su bili lakši, nije se radilo, kao danas, i po 12 i više sati. Osim toga uvjeti zapošljavanja sada su očajni, a globalna kriza je dotakla i pomorstvo, objasnio je Miočić dodavši da u Zadru zahvaljujući Pomorskoj školi ima mnogo kadra, ali danas se na žalost, 50 posto njih zapošljava u inozemstvu. Istaknuo je da je Zadar oduvijek davao mnogo pomorskog kadra i da se može reći da je trećina pomoraca u Hrvatskoj dolazila iz Zadarske županije gdje trenutno ima oko 8.000 pomoraca. Miočić je istaknuo da u Zadru pomorci mogu biti zahvalni i Tankerskoj plovidbi koja zapošljava velik dio pomoraca, jer da nije njih, mišljenja je, stanje bi bilo katastrofalno.
 – Još jedan problem s kojim su pomorci suočeni je jeftina radna snaga iz zemalja trećeg svijeta te iz istočne Europe. Naime, njihovi pomorci rade za puno manje ugovore nego što naši pomorci mogu prihvatiti. Naši ljudi ne mogu raditi ispod 1.500 dolara mjesečno za posadu ili 2.000 za časnike. Uz to im kompanije ne plaćaju doprinose i kad to zbrojite – šest mjeseci na kopnu, šest na moru, ne dobijete skoro ništa, zaključio je Miočić još jednom ponovivši da je život pomoraca danas teži nego prije.