Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

USKOK odustao od progona Jakova Suraća

05.12.2010. 23:00
USKOK odustao od progona Jakova Suraća


– Naravno da sam očekivao takvu vijest, jer od početka sam tvrdio da nemam nikakve veze s tim optužbama. Sretan sam jer se ovim činom miče ljaga s moga imena, a i s Nogometnog kluba Zadar – Jakov Surać
USKOK-ovom optužnicom u slučaju afere “Offside”, koja je poslijepodne objavljena na njihovim službenim stranicama, nije obuhvaćen Zadranin Jakov Surać, kapetan prvoligaša sa Stanova. To nam je potvrdio i njegov odvjetnik Andrej Korljan koji u ponedjeljak, u vrijeme objave optužnice, još uvijek nije imao službenu, pisanu potvrdu.
– Za mene je ovo sasvim očekivana odluka s obzirom na stanje spisa, kvalitetu i kvantitetu dokaza kojima je USKOK raspolagao protiv moga branjenika – rekao je Korljan dodavši kako jest postojala određena sumnja, no da istraga i postoji stoga kako bi se pokazalo je li ili nije počinjeno kazneno djelo. A njegov branjenik, kazao je Korljan ne krijući zadovoljstvo, od početka je u svojoj obrani tvrdio kako to kazneno djelo nije počinio, a kamoli se udružio radi počinjenja.
USKOK je, naime, priopćio kako je podignuo optužnicu protiv 19 hrvatskih državljana te dvojice slovenskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, više kaznenih djela davanja i primanja mita te prijevara i protuzakonitog posredovanja, navodeći samo inicijale te godišta osumnjičenih.
No jasno je kako su među optuženima Mumlek, Agić i Čižmek, dok se kao organizatori kaznenih djela navode Šaka, Lalič i Suljić. Njih se tereti da su od ožujka do svibnja 2010. godine, na području Hrvatske, a u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizirali više igrača, trenera i sportskih direktora nogometnih klubova Prve hrvatske nogometne lige kojima su predavali ili obećavali predaju različitih novčanih iznosa radi namještanja rezultata i tijeka nogometnih utakmica. Potom su, sukladno prethodnim dogovorima, u raznim kladionicama uplaćivali znatne novčane iznose.
Zaposlenici su u kladionicama, ništa ne sluteći, zaprimali te uplate i isplaćivali dobitke, da bi tek nakon što se u javnosti doznalo za akciju “Offside”, saznali da su uplatitelji unaprijed dogovorili kretanje rezultata i krajnji rezultat utakmica. Protiv organizatora je predloženo produljenje istražnog zatvora.


 SURAĆ: OČEKIVANA VIJEST


Vijest da protiv njega nije podignuta nikakva optužnica u aferi “Offside” nije iznenadila Jakova Suraća, kapetana NK Zadar. Naravno, raspoloženje je bilo odlično, a kako i ne bi.
– Naravno da sam očekivao takvu vijest, jer od početka sam tvrdio da nemam nikakve veze s tim optužbama. Sretan sam, jer se ovim činom miče ljaga s moga imena, a i s Nogometnog kluba Zadar koji se unazad deset godina spominje u svakoj aferi, a nikada to nije potvrđeno ili dokazano. Zahvaljujem se svojim prijateljima i svim ljudima koji su mi pružali potporu u ovim dosta teškim trenucima za mene i moju obitelj. Naravno da znam kako je bilo i onih koji su se potajno veselili, ali na njih se ionako ne želim previše obazirati – kazao je Surać.
Na pitanje hoće li nastaviti svoju nogometnu karijeru dao je kratak, ali neodređen odgovor.
– Još uvijek je prerano za takve odluke. Odlučit ću sljedećih dana.
D. BAJKOVIĆ