Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Basne krasne uz mudru pouku

05.12.2011. 23:00
Basne krasne uz mudru pouku


Tko kaže da djeca ne vole ići u kazalište? Jučer su u dva navrata zadarski mališani napunili dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar u kojem su za njih pripremljene “Basne” u izvedbi Kazališta Smješko.
Predstavu “Basne” osmislio je Hrvoje Zalar, a radi se o adaptiranim basnama Ezopa i La Fontainea koje se nalaze i u školskoj lektiri. Kako to i inače u basnama bude kroz prikazane basne na pozornici, uz mnogo duhovitog teksta, djeca su imala priliku naučiti neku mudru pouku. Basne o dvije koze, vuku i janjetu, majmunu i ribaru, lavu i mišu, samo su neke od jučer igranih priča koje su pokazale zašto ne treba biti umišljen i tvrdoglav, pun samohvale ili kako nekad i najmanji može pomoći najvećem. U predstavi su uz Zalara igrale i Ivana Boban te Mirta Zečević izmjenjujući kostime i uloge na sveopće oduševljenje mlade publike.
Predstava je igrana u dva termina, ujutro i navečer, a dvorana je bila popunjena osnovnoškolcima od 1. do 4. razreda koji su svojim oduševljenjem pokazali kako žele odlaziti u kazalište i kako se u njemu znaju ponašati. Prvotno veselje i graja ubrzo je umirena nakon što su glumci na pozornici počeli izvoditi predstavu, a djeca su se svojim sudjelovanjem i povremenim komentarima pokazala kao zahvalna publika. Kraj je popraćen ogromnim aplauzom i skandiranjem dječjih glasova od kojih su se mnogi i po prvi puta, ali ne i posljednji, susreli s kazalištem.