Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Minijaturna galerija koja predstavlja svojevrsnu moć umjetnosti

05.12.2011. 23:00
Minijaturna galerija koja predstavlja svojevrsnu moć umjetnosti


U organizaciji Hrvatskog filatelističkog društva Zadar sinoć je na pultu Gradske knjižnice otvorena izložba poštanskih markica i filatelističkih materijala pod nazivom „Paul Rubens na poštanskim markama”. Poštanske marke na temu Paula Rubensa, jednog od najvećih baroknih slikara, sakupljao je u posljednjih godinu i pol član Društva Milenko Radoj, vlasnik najstarije poštanske marke u Europi.
Na izložbi u Gradskoj knjižnici posjetitelji mgu pogledati 134 izložbena lista s više od tisuću markica i ostalog filatelističkog materijala i cijeloga svijeta na temu Rubensa.
– Ovu izložbu možemo nazvati i minijaturnom galerijom, a ona predstavlja svojevrsnu moć umjetnosti kad se na komadiću papira malo većem od prsta može složiti pravo malo umjetničko djelo, rekao je predsjednik Društva Igor Černigoj otvarajući izložbu. Istaknuo je i kako se nada da bi ova izložba mogla pokazati građanima kako sakupljanje maraka može biti zanimljiv i vrijedan posao.
Autor izložbe Milenko Radoj počeo je markice sakupljati tako što ih je dobivao od prijatelja ili skidao s koverti, a danas ih, najčešće putem interneta, kupuje iz cijeloga svijeta. Osim što je član Hrvatskog filatelističkog društva iz Zadra, Radoj je član Njemačkog filatelističkog saveza već 35 godina.
Uz ovu izložbu koja se može pogledati na pultu knjižnice, iduće godine Društvo će prirediti još dvije izložbe i to na temu princeze Diane te Hrvatske na poštanskim markama.