Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

In Kraljevski vinogradi veritas

Autor: Ante Vidović

05.12.2012. 23:00
In Kraljevski vinogradi veritas

Foto: Zvonko KUCELIN



Mi smo smatrali da naša vina od domaćih sorti imaju potencijala. Kada turist dođe u naš kraj želi vidjeti i probati nešto domaće. Nalazimo se u Petrčanima koje su jako turističko mjesto. Naš plan je u budućnosti izgraditi vinariju s kušaonicom i drugim turističkim sadržajima. Tu ćemo tražiti novac iz fondova EU, otkriva Zoran Pantalon
Nije dugo trebalo čekati na novi veliki vinski uspjeh iz Kraljevskih vinograda i Grgura Vinskog. Dvije tvrtke koje vode Zoran Pantalon i Dean Crnošija prvo su svojim Pošipom briljirali na Sabatini gdje su osvojili srebrnu medalju. Korak dalje išli su na Polačkom VINCRO-u gdje su osvojili titulu šampiona u žestokoj konkurenciji pedeset i sedam bijelih i crnih vina. Najboljim ga je proglasila respektabilna komisija na čijem čelu je bio dipl. ing. Ante Grubišić. Uz njega sačinjavali su je Marina Pavlović, dipl. ing., Nikolina Paleka, dipl. ing, Ferdinand Puljić, dipl. ing i Nikša Zglav, dipl. ing.
Vrhunski Pošip
U dva prva nastupa dvije velike medalje u jakoj konkurenciji. Uspjeh za pozavidjeti osobito kada se zna da je riječ o prvom vinu dobivenom iz mladog vinograda. Pošip koji je potekao s petrčanskih vinograda osvojio je na VINCRO-u osamdeset i šest bodova prema međunarodnoj metodi 100 bodova. Ona je još novina na ovom prostoru, a riječ je o metodi koja se primjenjuje prilikom stavljanja vina u promet u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo i kao takva je jedina prava i priznata ne samo kod nas nego u cijelom svijetu. Po toj metodi vina koja osvoje 65 do 75 bodova dobiju priznanje. Vino s osvojenih 75 do 85 bodova osvaja brončano odličje. Vino s osvojenih 80 do 85 osvaja srebrno odličje. Vino s osvojenih 85 do 90 bodova osvaja zlatno odličje, a vino s više od 90 bodova veliko zlatno odličje. Ili prevedeno na svakodnevni život vina s osvojenih 65 do 75 bodova nose oznaku stolno vino s geografskim podrijetlom. Vina s osvojenih 75 do 85 bodova spadaju u kategoriju kvalitetnih vina s geografskim podrijetlom, a vina s osvojenih 85 i više bodova u kategoriju vrhunskih vina. Dakle, Pošip Kraljevskih vinograda i Grgura Vinskog spada u vrhunska vina. Njihov uspjeh je i uspjeh zadarskog vinogradarstva. Nakon Damira Jurjevića koji ima vinograde na Silbi i proizvodi vrhunsko vino, grad Zadar je dobio nove vinare koji proizvode vino iste kvalitete.
– Obje medalje su nam dokaz da radimo dobar posao, da smo na pravom putu i poticaj za daljnji rad. Sabatina je regionalno natjecanja gdje dolaze vinari iz cijele Dalmacije i dio njih iz Hercegovine. Ekipu koja je ocjenjivala vina na VINCRO-u činili su eminentni stručnjaci koji su naše vino stavili u kategoriju vrhunskih, govori direktor Kraljevskih vinograda Zoran Pantalon.
Pantalon i Crnošija zajedno s kumovina ušli su u projekt podizanja vinograda na lokaciji Petrčana i Zatona. Vinograd u Petrčanima podignut je na zemljištu sestara benediktinki iz samostana sv. Marije koje su ga poduzetničkom dvojcu dale u koncesiju na trideset i devet godina. U Petrčanima je na 23 hektara posađeno 185.000 čokota, a u Zatonu na 15 hektara 112.000. Manijakalan posao s velikim rizikom koji za sebe veže svaki projekt koji se financira kreditom. Ovdje je konkretno riječ o kreditu Hrvatske banke za obnovu i razvoj.
Domaći sortiment
Kada su ulazili u cijeli projekt kalkulacija njegove isplativosti radila se na prodaji grožđa kao sirovine. Išlo se s onim što je najsigurnije, a kada imate vrapca u ruci nije loše pogledati ni goluba na grani koji i nije toliko neuhvatljiv. Vizija je proizvodnja 300.000 butelja vrhunskog vina, a tržište za prodaju su turisti s Punta Skale, Pinije, Zatona i igrači s budućeg golfskog terena.
Pantalon i partneri nisu upali u zamku sadnje poznatih francuskih sorti već su se odlučili na domaće. Dobar potez na kojem se može graditi odlična dugoročna strategija.
– U našim vinogradima najzastupljenije su domaće sorte. Od crnih plavac mali, kaštelanski crljenak, a od bijelih prevladava pošip. Nekih desetak posto odnosi se na muškat žuti, maraštinu, žilavku, sauvignon, chardonnay koji su tu radi nekih kupaža u budućnosti, govori Pantalon te dodaje:
– Mi smo smatrali da naša vina od domaćih sorti imaju potencijala. Kada turist dođe u naš kraj želi vidjeti i probati nešto domaće. Nalazimo se u Petrčanima koje su jako turističko mjesto. Naš plan je u budućnosti izgraditi vinariju s kušaonicom i drugim turističkim sadržajima. Tu ćemo tražiti novac iz fondova EU. Drago nam je da se oko nas javljaju i drugi vinogradari. Konkurencija ovdje ne može biti minus i ona nas sve potiče na stvaranje bolje kvalitete koju će kupci znati prepoznati.


 MAJSTOR FOTOGRAFIJE I BIJELOG SAUVIGNONA


Urednik fotografije Zadarskog lista Zvonko Kucelin u svom debitantskom nastupu na vinskim degustacijama na VINCRO-u osvojio je srebrnu medalju sa sauvignonom. Majstor fotografije pokazao je da je i majstor bijelog sauvignona. Lista nagrađenih otkriva da je on jedini koji je osvojio medalju s ovom, u našem vinogorju rijetkom sortom.
– Vino sam počeo raditi prije dvanaest godina. Nemam vinograd pa zato kupujem grožđe koje mora biti vrhunske kvalitete iz vinograda koji je u dobroj kondiciji. Ove godine grožđe dolazi iz jednog vinograda u Ceranjama, govori Kucelin i otkriva kako se odlučio prijaviti na VINCRO.
– I prije su me prijatelji koji su probali moje vino nagovarali da se prijavim na neko od ocjenjivanja jer imam odlično vino. Ove godine odlučio sam se prijaviti kako bih sam vidio gdje se nalazim u odnosu na profesionalce.
Rezultat je pokazao da se nalazi odmah uz rame najboljima. Njegov sauvignon bio je drugi od dvadeset i tri ocjenjivana bijela vina. Ispred njega je samo šampion. Nakon Polače Zvonko je svoje vino poslao i na degustaciju mladih vina i maslinovog ulja u Nadinu, a najavljuje i sudjelovanje na stankovačkoj degustaciji zrelih vina i to i sa sauvignonom te merlotom.