Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Modernizacija biogradske prometnice vrijedna 2,5 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

05.12.2012. 23:00
Modernizacija biogradske prometnice vrijedna 2,5 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Suvremena infrastruktura je preduvjet svakog razvoja i bržeg protoka roba i usluga. Biograd se mora i želi razvijati i ova, ali i druga prometna rješenja za koja smo također dobili suglasnost Hrvatskih cesta te su ugrađena u gradski prostorni plan, itekako će ubrzati razvoj i poboljšati životne uvjete svih građana, kaže Knez


Na samom ulazu u Biograd na More iz pravca Zadra započeli su radovi na novom, modernom zapadnom ulazu u grad. Radi se o Jadranskoj ulici, a u tijeku su građevinski radovi na probijanju sasvim novog dijela prometnice do Jadranske magistrale.
Pravi dar za Božić
– Radovi na modernizaciji prometnice vrijedni su oko 2,5 milijuna kuna. Pored Grada Biograda investitor je i Županijska uprava za ceste Zadarske županije, rekao je ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan, koji usprkos kriznim godinama kada novca nedostaje u općinskim, gradskim i državnom proračunu, povećava svoj proračun te ulaže u nove projekte.
U sklopu izgradnje novog zapadnog ulaza u grad iz pravca Zadra, pored probijanja sasvim nove prometnice izvršit će se mnogi drugi zahtjevni radovi.
– Tako će se izgraditi kompletna infrastruktura, odvodnja oborinskih voda, podzemne instalacije za vodovodnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu, nogostupi s rubnjacima s obje strane prometnice, nova javna rasvjeta te moderna prometnica širine 6,25 metara, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru.
– To je pravi dar građanima Biograda za Božić istaknuo je Knez dodajući kako će radovi potrajati oko tri mjeseca.
Pritom je podsjetio na važnost i drugih komunalno infrastrukturnih kapitalnih investicija koje će umnogome poboljšati život građanima Biograda, gdje više nema neasfaltirane ulice, gdje svi građani imaju priključak na vodovodnu mrežu, a u najskorije vrijeme će biti postignuta i stopostotna pokrivenost kanalizacijskom mrežom.
– Ova će kapitalna investicija u izgradnji novog ulaza u grad, uz predstojeću modernizaciju Jadranske magistrale, državne ceste D8, ne samo umnogome povećati protočnost prometa u ljetnim mjesecima i podići standard življenja građanima, već će i povećati prometnu sigurnost svih sudionika u prometu koji se kreću ovim izuzetno frekventnim prometnicama, naglasio je Knez.
Dva rotora i dva pješačka prolaza
Osim dva kružna toka na Jadranskoj magistrali, jedan na zapadnom ulazu u Biograd, kod istoimenog hotela-motela, a drugi na istočnom ulazu, kod skretanja za poslovnu zonu Bućina i kamp Soline, izgradit će se raskrižja na dvije razine. U sklopu projekta izgradit će se dva nova cestovna prolaza ispod magistrale koji bi izravno povezivali sjeverni i južni dio grada te izravan spoj na autocestu.
– U tijeku su završne radnje na ishođenju sve potrebne dokumentacije za izgradnju dva rotora i dva pješačka prolaza ispod magistrale za Kosu Istok i Kosu Zapad, kaže Knez.
Sredstva za te projekte namjeravaju se osigurati uz pomoć Hrvatskih cesta iz europskih fondova u sklopu Projekta obnove cesta Republike Hrvatske ili tzv. “betterment”.
– Suvremena infrastruktura je preduvjet svakog razvoja i bržeg protoka roba i usluga. Biograd se mora i želi razvijati i ova, ali i druga prometna rješenja za koja smo također dobili suglasnost Hrvatskih cesta te su ugrađena u gradski prostorni plan, itekako će ubrzati razvoj i poboljšati životne uvjete svih građana, kaže Knez.
Područje Zadarske županije je kao svojevrsna spojnica kontinentalnih regija Hrvatske s Jadranom i Mediteranom, razvojno perspektivno i vrlo atraktivno za nova ulaganja.
– Realizacija ovih projekata svojom kvalitetom će pospješiti nastavak razvoja komunalne infrastrukture te uveliko poticati gospodarski razvoj, a time i zapošljavanje, uvjeren je Knez.
Dodaje da se to ponajprije odnosi na gospodarski oporavak i razvoj poduzetnišva, tehnološki razvoj, jačanje konkurentnosti i korištenje fondova EU.