Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Održavanjem sustava odvodnje protiv velikih poplava

Autor: Siniša Klarica

05.12.2012. 23:00
Održavanjem sustava odvodnje protiv velikih poplava

Foto: Zvonko KUCELIN



Unatoč velikim oborinama, pa čak i krupi, sustav je radio i nije dopustio da se ponove rujanske sličice. Tako se dogodilo, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, da su vatrogasci intervenirali svega 7-8 puta u Zadru, Kožinu, Biogradu i Sv. Filipu i Jakovu


Unatoč obilatim kišama, proteklih dana zadarski vatrogasci nisu imali pune ruke posla kao što je to bio slučaj početkom rujna. Rujanski potop izazvan dijelom neuobičajenom velikom količinom oborina, ali većinom nebrigom i neodržavanjem sustava odvodnje, pokazao je da se cijeli sustav mora neprestano provjeravati kako se ne bi ponovile neželjene slike poplavljenih zadarskih ulica.
Da je to tako, pokazuje ovih dana i stanje u Zrinsko-frankopanskoj ulici na Relji. Fotografije ove ulice za rujanskog potopa, obišle su cijelu zemlju. Preksinoć, unatoč velikim oborinama, pa čak i krupi, sustav je radio i nije dopustio da se ponove rujanske sličice. Tako se dogodilo, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, da su vatrogasci intervenirali svega 7-8 puta u Zadru, Kožinu, Biogradu i Sv. Filipu i Jakovu. Intervencije su bile posljedica više posebnih prilika na terenu nego izostanka funkcioniranja sustava odvodnje.
– Najkritičnija točka je naselje Novi Bokanjac. Radi se zapravo o slivnom području gdje se voda skuplja s okolnih obronaka i slijeva se u jednu vrstu bazena. Sličan problem imamo i sa dvjema kućama u Mocirama u čija dvorišta se slijeva sva okolna voda. Znamo svi da tamo odvodnja nije do kraja regulirana, istaknuo je Šoša.
Neslužbeno doznajemo da sustav tzv. kolektora visokih zona, još nije u funkciji. Štoviše, zamišljen je kao bolji pročiščivač pa u nekim slučajevima i usporava odvodnju jer nije spojen na postojeće glavne kolektore i, naravno, pročišćivač u Ričini. Posao je to nove faze izgradnje sustava od Ulice Domovinskog rata preko Hrvoja Ćustića do velikog kolektora na Bulevaru ili Ulici Ante Starčevića.
– U slučaju da se dogodi poplava podruma, pozivamo građane da nam se što prije jave. Mi ćemo u najbržem mogućem vremenu izići na teren i ispumpati podrume ili podzemne prostorije. Kako se radi o elementarnoj nepogodi, vatrogasci ne naplaćuju tu uslugu. Uvjet je samo da količine vode u podrumima prelaze 10 cm. Za ilustraciju, početkom rujna imali smo stotinjak ispumpavanja voda. Tad nam je za jedan podrum trebalo sat-dva vremena da iz njega izbacimo svu vodu. Tad je na terenu bilo 7-8 naših ekipa, koje su radile 24 sata, rekao je Šoša.
No kasnije je ipak održan zajednički sastanak nakon kojeg su sve zadarske komunalne službe, Nasadi, Odvodnja i Čistoća, nakon gradonačelnikovih packi, prionule na posao čišćenja sustava odvodnje. Inače problem bi Zadrani najviše osjetili ljeti, nakon dužih sušnih razdoblja. Kiša bi tada isprala sve zaostalo lišće koje bi kasnije isplivalo na površinu mora, čak 50-70 m od obale. Velike nade se polažu upravo u izgradnju sustava odvodnje u Ulici Kralja Dmitra Zvonimira, koji bi konačno trebao riješiti problem odvodnje u području gdje se ljeti kupa i nekoliko tisuća Zadrana.