Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Smijali se glumci, smijala se publika

Autor: Valentina Mlađen

05.12.2012. 23:00
Smijali se glumci, smijala se publika

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Specifično za ovu predstavu jest da je ona uvijek tijesno vezana uz grad u kojem se igra, ljude i lokalne prilike. Komične reference koje se odnose upravo na Zadar, prilike Zadra, ali i Hrvatske općenito, nasmijale su publiku do suza koja je na poziv inspektora Obrvana dala sve od sebe da se riješi misteriozni zločin


Čisto ludilo – tim riječima najbolje se može okarakterizirati predstava Gradskog kazališta “Komedija” iz Zagreba “Čisto ludilo” igrana u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Rijetko koja predstava poput ove koju je imala prilike gledati zadarska publika uspije zadržati napetost tijekom dva i pol sata te od publike izmamiti takav odgovor da čitavo kazalište postane jedna velika pozornica.
Komedija “Čisto ludilo”, prema djelu “Scherenschnitt” Paula Pörtnera, koje su u slavnu verziju komada nazvanu “Shear Madness” adaptirali američki autori Bruce Jordan i Marilyn Abrams, događa se u istoimenom frizerskom salonu. Okosnica radnje je ubojstvo Izabele Černi, slavne pijanistice i vlasnice čitave zgrade. Kako radnja odmiče ispostavlja se kako su svi akteri prisutni u salonu toga dana: vlasnik Anton Toni Britvić, njegova zaposlenica Barbara Mardešić, prodavač antikviteta Eduard Laurenčić te Gospođa Shubert bili su na čudne načine povezani s gđom. Izabelom, a svi su imali razloga i ubiti je. Zadatak inspektora Nikole Obrvana kojeg je utjelovio odlični Damir Lončar i njegova pomoćnika Saše Bunete, uz pomoć publike, je otkriti ubojicu.
Specifično za ovu predstavu jest da je ona uvijek tijesno vezana uz grad u kojem se igra, ljude i lokalne prilike. Komične reference koje se odnose upravo na Zadar, prilike Zadra, ali i Hrvatske općenito, nasmijale su publiku do suza koja je na poziv inspektora Obrvana dala sve od sebe da se riješi misteriozni zločin.
Osim što je publika uživala i smijala se doslovno do suza, opaske glumaca u nekim trenucima bile su toliko komične da su se i oni sami teško suzdržavali, a da ne prasnu u smijeh. Ujedno glumci kazališta “Komedija”: Vid Balog, Nina Kaić Madić, Igor Mešin, Damir Lončar, Saša Buneta i Jasna Palić Picukarić pokazali su zašto Kazalište “Komedija” s lakoćom rasprodaje svoje predstave bez problema improvizirajući u komunikaciji s publikom nudeći originalne komične odgovore i opaske.
Kako ovaj urnebesni krimić nema uvijek isti kraj, ovisno o interakciji s publikom, publika ga uvijek rado dolazi gledati više puta. Nadamo se da će takvu priliku imati i Zadrani.