Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Roko Brala oslobođen krivnje za utaju poreza

05.12.2013. 23:00
Roko Brala oslobođen krivnje za utaju poreza


Županijski sud u Zadru prije nekoliko dana potvrdio je presudu Općinskog suda kojom se posedarski poduzetnik Roko Brala oslobađa krivnje za utaju poreza. Riječ je o slučaju koji se na Općinskom sudu vodio 12 godina nakon čega je sudac Domagoj Kurobasa donio drugu nepravomoćnu, oslobađajuću presudu, a vijeće Županijskog suda ju je u cijelosti potvrdilo.
Općinsko državno odvjetništvo Bralu je, podsjetimo, teretilo da je u vremenu od 1. siječnja pa do 4. lipnja 1998. godine u Novoj Baštici u Islamu Latinskom kao odgovorna osoba u poduzeću Brala trade d.o.o. Posedarje,  s ciljem da se domogne znatne imovinske koristi za svoje poduzeće, ostvario prodaju od najmanje 562.157,79 litre dizelskog goriva. To je prema mišljenju tužiteljstva učinio putem bezgotovinskih izlaznih računa R1, dok je u istom razdoblju putem ulaznih računa lažno prikazao da je nabavio svega 431.059,00 litara istog goriva. Za razliku od najmanje 140.778,23 litara goriva bez vjerodostojne dokumentacije o nabavi nije uplatio državi davanje na ime posebnog poreza na naftne derivate od 1,40 kuna po litri koje se plaća prilkom nabave goriva, pa je, zaključilo je tužitelstvo, zaradio najmanje 197.089,53 kuna.
– Kao pravna osoba s ciljem da utaji porez davao je lažne i nepotpune podatke o dohocima, predmetima ili drugim činjenicama koje su od utejcaja za utvrđivanje porezne obveze, tvrdilo je tužiteljstvo no sud je na koncu, iz provedenih dokaza i temeljem iskaza svjedoka donio rješenje u kojem se navodi kako nije dokazana i utvrđena niti namjera da se pribavi imovinska korist, a niti da je to učinio upravo Brala, iako je on odgovorna osoba u društvu.
U obrazloženju presude navedeno je kako je kazneno djelo koje se Brali stavljalo na teret mogao počiniti i netko od njegovih zaposlenika ili njegova sada pokojna supruga koja je vodila brigu, među ostalim, i o nabavci goriva.
– Stoga je valjalo optuženog osloboditi krivnje, zaključak je Općinskog i Županijskog suda u Zadru u ovom slučaju.