Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Smoković s božićnim darovima

Autor: Ivan Stagličić

06.01.2009. 23:00
U Smoković s  božićnim darovima

Foto: Ivan Jamičić



Institucije Županije i Općina Zemunik su mjesta gdje se mogu rješavati problemi, a ne neki emisari ili dušobrižnici koji dođu jedanput godišnje za neke svoje osobne potrebe i naprave čitavu uzbunu, uznemire ljude i vrate odnose unatrag za dvije godine, rekao je ovom prigodom Veselko Čakić


U Domu za odrasle osobe u Zemuniku Donjem, Županijska  koordinacija za ljudska prava  predstavila je akciju pomoći  starijim i teško pokretnim  članovima domaćinstava u  naselju Smoković koja se  realzira zajedno s Općinom  Zemunik Donji. O akciji su  okupljenima govorile predsjednica Koordinacije Davorka Krnčević i članica Jasminka Bašić, a skupu se obratio i predstavnik srpske nacionalne manjine Veselko Čakić:
– Htio bih posebno pohvaliti ovu akciju Županijske  koordinacije, jer samtram da  je to jedna dobra poruka svim  onim institucijama i organizacijama koje se bave humanitarnim aktivnostima, koje su dosta aktivne, ali bi ovo  možda bila poruka da ne  treba stati s aktivnostima 25.  prosinca, nego da ih se može  nastaviti i još nekoliko dana,  kazao je Čakić te istaknuo da  je ovo također način da se  ljudima u Smokoviću kaže da  su Općina Zemunik i Koordinacija, kao i institucije Županije mjesta gdje se mještani  mogu obratiti sa svojim problemima i pitanjima.
– To su mjesta gdje se mogu  rješavati problemi, a ne neki  emisari ili dušobrižnici koji  dođu jedanput godišnje za  neke svoje osobne potrebe i  naprave čitavu uzbunu, uznemire ljude i vrate odnose  unatrag za dvije godine, rekao je Čakić.
Dubravka Krnčević upoznala je okupljene i s novinama u programu pomoći u  kući, a odnose se na zadovoljavanje vjerskih potreba, posebice onih članova domaćinstava koji su u ili iz  miješanih brakova pa su izrazili želju da im osim svećenika, koji su im dosad dolazili u posjet, dođe i katolički  svećenik. Krnčević je također  izrazila žaljenje što je od svih  koji primaju pomoć u kući,  njih dvadeset, samo jedan  imao priliku otići iz kuće u  goste, a svi ostali su ostali kod  kuće pa će svima njima ova  akcija još i više značiti.
Ovom prigodom javnosti su  također predstavljeni kvartovski policajci za područje  Smokovića Ante Fuzul i Marko Baraba.
Nakon predstavljanja akcije, uslijedila je predaja darova koje je osigurala Općina  Zemunik, korisnicima programa u naselju Smoković.


Slavka Paravinja: Bog vam  je jedan, dico moja!




Prigodom podjele paketa s darovima, obišli smo i obitelj  Nikole i Slavke Paravinje koji na pitanje kako im je, spremno  odgovaraju da im je lijepo i da im “njihove cure što ih obiđu,  počiste i pomognu što im je potreba”.
– Ovo je nami  veliko veselje i  zadovoljstvo i sigurnost da nas  niko ne mrzi i ovo  je velika sreća  nami, kazala je  Slavka Paravinja  koja je ispričala i  kako je ona “iz  Poljica katoličke  vjere, a moj deda  pravoslavne vjere” i zajedno žive  šezdeset godina.
– Nikad on meni nije reka – ni moli  se vako niti moli  se nako, jer Bog  vam je jedan, dico moja, zaključila je Slavka.