Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Bit ćemo pravi u nastavku prvenstva

Autor: Andrija Dešpoja

06.01.2010. 23:00
Bit ćemo pravi u nastavku prvenstva

Foto: Vedran SITNICA



Znam da možemo i moramo bolje, imamo solidan kadar koji sigurno nije zaslužio biti nisko na ljestvici


Nogometaši Zadra u ponedjeljak imaju zakazanu prozivku s kojom će se  započeti pripreme za nastavak  prvenstva. Polusezona koju je  obilježilo uglavnom blijedo izdanje pokušat će Zebićevi  igrači ispraviti na proljeće, a  prave pripreme su u tom smislu sigurno dobrodošle. Za jednog od njih, Ivana Santinija,  bit će ovo prve pripreme u  seniorskom dresu prvoligaša  sa Stanova. Naime, on je nakon tri pol godine “pečalbarenja po Austriji i Njemačkoj  pred tri mjeseca aterirao na  Stanove i uspio se nametnutti  treneru Daliboru Zebiću  koji  ga je pogotovo u posljednim   jesenskim kolima često eksploatirao u vršku napada.  Santini mu se znao odužiti  odličnim igrama iako će sam  reći da je to tek mali dio onoga  što on zapravo može ponuditi  iz svog širokog nogometnog  repertoara.
– Ovo će mi biti prve pripreme sa Zadrom, jer sam  došao početkom prvenstva i  nisam bio po tom pitanju konkurentan u odnosu  na ostale  suigrače. Znam što znače prave pripreme, jer sam bio  suočen sa surovim profesionalizmom u Austriji i Njemačkoj i bez toga temeljnog  dijela svakog sportaša ne  možeš doprinositi kolektivu, a  i sam sebi radiš “medvjeđu  uslugu”. Smatram da imam što  za dati Zadru i ovaj jesenski  dio sam odigrao na nekih 60%  svojih mogućnosti. Zato se veselim ovom proljetnom dijelu  gdje ću ako Bog da zdravlja  uz  prave pripreme sigurno pokazati koliko vrijedim – reći će  Santini koji je u svojoj kratkoj  sportskoj karijeri prošao puste Scile i Haribde da bi se na  kraju uspio afirmirati u svom  rodnom gradu.
  – Imao sam teške tri i pol  godine od onog trenutka kad  sam u kadetskoj momčadi Zadra sudjelovao u osvajanju  drugog mjesta u ligi. Nakon  toga sam odlučio s obitelji da  je pametno prihvatiti ponudu  Red Bull Salzburga i otići u  Austriju. Međutim došavši u  Salzburg odužilo se potpisivanje ugovora i istekao je prijelazni rok tako da sam bio  svrstan u drugu momčad Red  Bulla, a povratak u Zadar je  bio nemoguć, jer su me suspendirali zbog neprihvaćanja  stipendijskog ugovora. Bilo  mi je teško svo to vrijeme dok  sam bio van Hrvatske, jer nisam znao ni riječi njemačkog  jezika, nedostajalo mi je  društvo i sve ono na što sam  navikao u Zadru. Morao sam  sve to staviti po strani i trenirati te čakati priliku da se  dokažem. Uspio sam naredne  sezone doći do prve momčadi  Red Bulla i čak zaigrati u  nekoliko utakmica, ali sam  ipak nakon dvije godine u  Austriji otišao u njemačkog  drugoligaša Ingolstadta koji je  na nesreću te sezone ispao u  treću ligu gdje stranci nemaju  pravo igranja. Krenuo sam  onda prema Baselu gdje nisam dobio ono što sam očekivao i vratio sam se u Zadar.  Brzo sam našao zajednički jezik sa klubom i stvarno sam  sretan što sam došao doma u  svoj grad i igram za svoj  klub.
Kakva je bila prilagodba na  Stanove nakon toliko vremena provedenog po Austriji i  Njemačkoj gdje je nogomet na  jednoj višoj razini nego u Hrvatskoj.
– Bio sam presretan kad sam  došao u klub i tamo sreo sve  igrače s kojima sam igrao još u  kadetima poput Ćurjurića,  Marune, Raše i do ovih starijih poput Terkeša, Suraća.  Bilo mi je kao da nikad nisam  ni napustio Stanove, prilagodba je trajala vrlo kratko i svi su  me odlično prihvatili. Sve je  bilo odlično osim činjenice da  sam bio u zaostaku s pripremama što se osjetilo na mojoj  minutaži i samoj igri.
Kakva su očekivanja od  nastavka sezone? Možemo li  očekivati eksploziju Zadra i  Santinija?
– Nadam se da će biti tako.  Imali smo vrlo turbulentnu  polusezonu u kojoj smo bili  nestabilni s igrom, pogotovo u  gostima. Znam da možemo i  moramo bolje, imamo solidan  kadar koji sigurno nije zaslužio biti nisko na ljestvici.  Više nas je mučila ta neka  psihološka barijera nego nogometno znanje koje nije  upitno. Trebaju nam samo dobre pripreme i momčadska  kompaktnost da pokažemo  svima da ipak  nismo nogometna provincija. To se odnosi  i na mene osobno, jer sam pun  samopouzdanja i želje da dokažem da sam sposoban igrati  na visokoj razini u HNL-i –  kazao je za kraj Sanrtini.