Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Recesija” Mojmira Mihatova osvojila drugu nagradu

Autor: Anamaria Perović

06.01.2010. 23:00
“Recesija” Mojmira Mihatova osvojila drugu nagradu


Samo iz Irana sudjelovalo je oko 800 karikaturista te još toliko vanjskih autora koji su slali po četiri rada na određenu temu. Ja sam se odlučio za nešto što sam smatrao da bi moglo proći, a iako se svatko uvijek nada nekoj nagradi, ipak je to iznenađenje, kaže Mihatov


Na 9. međunarodnom biennalu karikature  održanom u prosincu prošle  godine u Teheranu, među  1.600 autora iz 85 zemalja,  koji su sudjelovali sa preko  5.600 radova, drugom nagradom nagrađen je zadarski karikaturist Mojmir Mihatov.
Karikature su se slale na tri  ponuđene teme – glavnu i slobodnu temu te portret karikaturu, a ovu nagradu na  jednom od eminentnih festivala karikature Mihatov je  osvojio za rad na slobodnu  temu, odnosno za karikaturu  pod nazivom “Recesija”.  Premda je do sada osvojio već  mnoge nagrade, ovo priznanje, a posebno s obzirom da se  radi o ovako velikoj konkurenciji, autora je ugodno iznenadilo.
– Samo iz Irana sudjelovalo  je oko 800 karikaturista te još  toliko vanjskih autora koji su  slali po četiri rada na  određenu temu. Ja sam se  odlučio za nešto što sam smatrao da bi moglo proći, a iako  se svatko uvijek nada nekoj  nagradi, ipak je to iznenađenje, kaže Mihatov, koji je  sa svojim radovima prisutan  na mnogim poznatim svjetskim izložbama. Poslao je karikature i na izložbu u Poljskoj  te u povodu 50 godina festivala karikature u Belgiju, a  trenutačno se priprema za  Portugal, gdje će sa po tri  teme koje prethodno moraju  biti objavljene, sudjelovati  odabrani autori iz različitih  svjetskih novina.
– Na izložbe se javljam kad  stignem i kad imam vremena.  Treba se posvetiti crtanju i  odabiru, tako da radove, kaže  Mihatov, većinom šaljem na  poznate festivale poput ovog  u Teheranu, a koji je u rangu s  festivalima održanim u Turskoj i Portugalu.
Naime, u svijetu je karikatura kao oblik humorističnog komentiranja aktualnih i drugih događaja i dalje  vrlo raširena, dok istovremeno kod nas ona polako sve više  iščezava te se uz prigodne  izložbe, potvrđuje i Mihatov,  u dnevnom tisku ipak pojavljuje sve rjeđe.
– Otkada se pojavila pa sve  do danas karikatura u svijetu  nije izgubila na svom statusu  te je itekako na cijeni. No kad  je zastupljena puno manje nego što je to bilo prijašnjih  godina. Vjerojatno su razlozi,  navodi Mihatov, ekonomske  naravi, plaćanje karikaturista  je minorno, a tu su i generacije mladih urednika koji  sve manje prepoznaju mogućnosti ovakvog oblika  izražavanja. Prilike za objavljivanje karikatura, zaključuje, nekada su kod nas  bile puno veće, a tradicija je  bila da kvalitetna karikatura  bude zastupljena u svakom  listu.