Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski pravoslavci proslavili Božić

Autor: Marija Ćurko

06.01.2010. 23:00
Zadarski pravoslavci proslavili Božić

Foto: Adam VIDAS



Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas su proslavili blagdan Božića po julijanskom kalendaru. Liturgiju istočnog obreda u crkvi Sv. Ilije u Zadru služio je protojerej-stavrofor o. Petar Jovanović. On je na kraju liturgije pročitao božićnu poslanicu koju je napisao Amfilohije zajedno s ostalim episkopima Srpske pravoslavne crkve.
– Blagdan Božića je cjelokupnu ljudsku povijest podijelio na dva dijela – na iščekivanje i na spasenje. Biblijsko iščekivanje Mesije Spasitelja počelo je već obećanjem prvim ljudima Adamu i Evi, a još konkretnije praocu patrijarhu Abrahamu, kome je Bog obećao da će u njegovom potomku biti blagoslovljeni svi narodi, što se ostvarilo upravo Rođenjem Bogočovjeka Isusa Krista.
Na veliku tajnu Rođenja Mesije ukazivali su gotovo svi starozavjetni proroci. Stoga, promatrajući Stari zavjet očima svetog apostola Pavla, možemo za njim ponoviti da je on u cjelini “učitelj za Krista”, pedagog koji je sve bogoljubne duše prije Krista upućivao prema betlehemskoj spilji.
Od te blagovijesti betlehemskim pastirima, pa sve do danas, Rođenje Kristovo je blagdan nebeske i zemaljske radosti u kojem zajedno sudjeluju anđeli i sveti, ali i svaka bogoljubna duša ozarena betlehemskom svjetlošću. Slično trojici mudraca s Istoka, koji su se došli pokloniti Bogodjetetu Isusu Kristu, i mi smo svi pozvani da mu se poklonimo i da prinesemo darove novorođenom Kralju nebeskom, stoji u poslanici. U njoj su također istaknuti načini darivanja Boga.
– Ako smo gladnog nahranili, žednog napojili, bolesnog posjetili, zar time nismo dar Bogu prinijeli? Ako smo životom svojim Boga proslavljali, živeći sveto i bogougodno, zar time nismo zlato vrline Bogu rođenom prinijeli? Ako smo Crkvu Božju ljubili i svojom revnošću ukrašavali dom Gospodnji, zar time nismo bogougodnu žrtvu prinijeli, izdvaja se u poslanici uz riječi kako Krist upravo takve darove očekuje.
– Svojim Rođenjem na zemlji Krist je sav ljudski život – od začeća do smrti i uskrsnuća – učinio svetim, navodi se u poslanici uz poziv na zaštitu začetog života i odbacivanje abortusa.
O. Petar Jovanović uputio je i tradicionalni božićni pozdrav: “Mir Božji – Hristos se rodi!”