Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ribari će glasovati protiv EU-a

06.01.2011. 23:00
Ribari će glasovati protiv EU-a


Krajnji je rok da se nešto učini oko prolašenja isključivog gospodarskog pojasa kojega Hrvatska nema kao jedina država u svijetu. Ako s ovakvom situacijom uđemo u EU pa se onda jednog dana ta Unija raspadne, više od 23.000 četvornih kilometara mora više nikad neće biti naše, rekao je ribar s Visa Davor Karuza


Zbog svega što se događa u hrvatskom ribarstvu ribari će podići ustavnu tužbu protiv državnog tajnika Tončija Božanića i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a ukoliko se prije ulaska u Europsku uniju ne proglasi isključivi gospodarski pojas ribari i svi koji ih podržavaju glasovat će protiv ulaska u EU, poručeno je s današnjeg ribarskog prosvjeda na Branimirovoj obali gdje se okupilo pedesetak ribara iz Udruge “Naše more”, ali i zadarskih ribara koji nisu članovi te Udruge. 
Ribari u posljednje vrijeme sve češće javno govore o svojim problemima, a kapi koje su ovoga puta prelile čašu ribarskoga strpljenja su novi pravilnik o ribolovnim alatima u gospodarskom ribolovu i pravilnik o povlasticama za obavljanje gospodarskog ribolova.
– Apsurdno je da je Pravilnik o ribolovnim alatima donesen preko noći i objavljen u Narodnim novinama 31. 12.. Nikako nismo zadovoljni ni pravilnikom o povlasticama. Nezadovljni smo tim više što je u Splitu održan sastanak poredstavnika svih udruga profesionalnih ribra, ribarskih zadruga Predstavnika HOK-a, županijskih cehova, HGK-a i tajnika Božanića gdje smo točku po točku obradili i zaključili što sve nije dobro za ribare. Tad je dogovoreno da će se pri donošenju pravilnika sve to uzeti u obzir, ali Božanić je ponovno učinio po svome, nezadovoljan je Antun Frančuć – Franko, predsjednik Udruge profesionalnih ribara “Naše more”. Da situacija bude još nepovoljnija po ribare, Pravilnik o ribolovnim alatima primjenjivat će se u odnosu na proteklo vrijeme pa će tako oni koji određeni alat nisu upotrebljavali u razdoblju od 2008. na ovamo izgubiti pravo na taj alat. Isto je i s ribolovnim zonama.
Ribar s Visa Davor Karuza – Kalambera kao jedini izlaz iz sve lošije situacije vidi u što skorijem blokiranju svih ribarskih luka. Blokiranje se u svakom slučaju treba dogoditi prije zatvaranja 13. pregovaračkog poglavlja s EU-om.
– Da seljaci nisu traktorima zagradili ulaze u gradove još bi mlijeko prodavali po mizernim cijenama. Krajnji je rok da se nešto učini oko prolašenja isključivog gospodarskog pojasa kojega Hrvatska nema kao jedina država u svijetu. Ako s ovakvom situacijom uđemo u EU pa se onda jednog dana ta Unija raspadne, više od 23.000 četvornih kilometara mora više nikad neće biti naše. Dajmo tako i 23.000 kvadratnih kilometra Slavonije Srbima neka obrađuju, doći će i do Zagreba. Lako je njima u Zagrebu davati baštinu naših djedova i pradjedova. Tražimo najprije sastanak s Čobankovićem, Kosor i Josipovićem. Ako ni to ne urodi plodom idemo na referndum protiv EU-a. Već imamo podršku Crkve, sportaša, HVIDRA-e i dopunskih ribara, poručio je Karuza.
On je istaknuo da Talijani u tzv. ZERP-u, koji bi u stvari trebao biti isključivi gospodarski pojas, godišnje izlove ribe u vrijednosti od 500 milijuna eura i to bez ikakve naknade.
– Umjesto da im naplatimo rentu i od njih otkupljujemo brodove, oni su sve bliže i bliže. Imaju jeftinije gorivo i skuplju ribu tako da je njima iz Italije do Palagruže isplativije nego meni s Visa. Ništa čudno ako Palagruža uskoro postane talijanska, zaključio je Karuza.