Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Počast istinskom junaku Domovinskog rata

06.01.2012. 23:00
Počast istinskom junaku Domovinskog rata


Istina, ljubav i hrabrost bile su misli vodilje poginulih i ranjenih branitelja te su upravo vjernost i neizmjerna snaga branitelja osnovne poruke koje trebaju i danas poslužiti svima, rekao je u nadahnutoj propovijedi turanjski župnik don Marinko Duvnjak


Rodbina, suborci i mještani Turnja prekjučer su na dostojanstven način odali počast hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću koji je prije 20 godina, 5. siječnja 1992., kao pripadnik 134. brigade Hrvatske vojske svoj mladi život u zemuničkom zaselku Smrdelj položio za slobodu i neovisnost domovine. Časnik namjesnik imao je tada nepune 22 godine.
Oko 60 Turanjaca, kojima se pridružio i predsjednik zemuničkog UHDDR-a Drago Alvir, nije moglo sakriti tugu i suze u očima, ali i ponos zbog istinskog junaka Domovinskog rata. Prvo veliko organizirano obilježavanje godišnjice smrti njihovog Danijela. Neopisive emocije na mjestu pogibelji u zemuničkom Smrdelju gdje još 1995. godine podignuto spomen-obilježje.
Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a turanjski župnik, don Marinko Duvnjak, predvodio je molitvu odrješenja. U nadahnutoj propovijedi je istaknuo da su istina, ljubav i hrabrost bile misli vodilje poginulih i ranjenih branitelja te da su upravo vjernost i neizmjerna snaga branitelja osnovne poruke koje trebaju i danas poslužiti svima. Pritom je pozvao sve da ne dopuste da žrtve Domovinskog rata budu uzaludne.
– Njima dugujemo našu slobodu i oni zaslužuju trajni spomen hrvatskog naroda. Pomolimo se da Danijelova žrtva ne bude uzaludna. Mi znamo i vjerujemo da imamo vječni život. Sada naš Danijel živi kod Gospodina, zaključio je don Marinko.
Mladić na pragu života, pomorski nautičar, vaterpolist turanjske Croatije, Danijel Mate Mandić jedini je poginuli Turanjac u Domovinskom ratu.
Danas bi hrvatski vitez bio u naponu snage, imao bi 42 godine, obitelj, djecu.
Rođen je 7. ožujka 1970. godine u Zadru, sin Bernarde i Davora Mandića, nije bio oženjen. U Domovinski rat je pristupio dragovoljno, bez poziva. Čuvši zov domovine u 21. godini života samo je želio doprinijeti ostvarenju višestoljetnog hrvatskog i svog sna o slobodnoj, neovisnoj i demokratskoj hrvatskoj državi koju, nažalost, nije dočekao.
– Neka one vrednote mira, ljubavi i solidarnosti za koje su život dali hrvatski branitelji nastave živjeti u svima nama, a preko nas u onima koji za nama dolaze. Danijel je istinski heroj Turnja i Domovinskog rata, rekao je Šandor Santini, Danijelov sumještanin i suborac koji je teško ranjen u trenutku Danijelove pogibelji.
Tragični događaj dogodio se nepuna dva dana od potpisivanja tzv. Sarajevskog primirja, na tada ničijoj zemlji u Smrdelju, gdje je Danijel naletio na poteznu, smrtonosnu minu. Posmrtno je odlikovan spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u Domovinskom ratu.
Stotinjak metara zapadnije kod spomen-obilježja poklonilo se i sjećanju na 23-godišnjeg Hrvoja Jeličića iz Biograda na Moru, Danijelova suborca koji je poginuo dan ranije.
U večernjim satima u župnoj crkvi Gospi od Karmela u Turnju don Marinko je održao misu zadušnicu.