Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bura i more odnose vrijedne nalaze

Autor: Valentina Mlađen

06.01.2013. 23:00
Bura i more odnose vrijedne nalaze


– Ovo područje dosta je ugroženo, ne ljudskim faktorom već prirodom. Kad smo se vratili deset dana nakon iskapanja neke stvari već su nestale, uslijed velike bure odnijelo ih je more te je stoga potrebno što prije nalazište ili zaštiti ili istražiti, kaže Parica ističući kako bi ovo nalazište bilo dobro istražiti u slijedećih nekoliko godina


Nedavno obavljeni terenski pregled otkrio je da su u uvali Plemići, između Rtine i Ljupča, bile antičke keramičarske peći s pripadajućim manjim lučkim objektom. Arheološki tim Sveučilišta u Zadru, predvođen Matom Ilkićem, potvrdio je da se radi o antičkoj tvornici keramike, te su to vjerojatno prvi rimski arheološki tragovi proizvodnje opeka, crjepova, a vjerojatno i keramičkih posuda na širem zadarskom području.
Mate Parica, znanstveni asistent Odjela za arheologiju zadarskog Sveučilišta kaže kako bi ovo nalazište moglo značiti da je šire zadarsko područje bilo jedno od proizvodnih centara keramike, a do sada su takva slična nalazišta pronađena u Šibeniku, Crikvenici, a dosta ih ima i po Istri.
Otkrivena tvornica keramike datira otprilike negdje iz 1. do 2. stoljeća poslije Krista, a o kakvom se nalazištu radi pojasnio je Parica.
– Pronašli smo pojas u kojem su bacali škart, a samim time tu je zastupljeno i sve što su proizvodili. Bilo je tu tegula, odnosno krovnih crjepova koji su nešto drugačiji od današnjih, cigli, amfora, keramičkih podova…, nabraja Parica.
Do sada je vršeno samo podvodno istraživanje, a u u budućnosti se planira podvodno i nadvodno. Dosadašnje istraživanje financiralo je Ministarstvo kulture, a arheolozi se nadaju kako će iz Ministarstva i dalje prepoznati vrijednost ovog nalazišta, a osobito s obzirom da je ono ozbiljno ugroženo prirodnim djelovanjem.
– Ovo područje dosta je ugroženo, ne ljudskim faktorom već prirodom. Kad smo se vratili deset dana nakon iskapanja neke stvari već su nestale, uslijed velike bure odnijelo ih je more te je stoga potrebno što prije nalazište ili zaštiti ili istražiti, upozorio je Parica. Naime, od Ministarstva su tražili novac za koji se nadaju da će dobiti te da će istraživanje, barem najugroženijeg priobalnog prostora, do kraja biti završeno u narednih nekoliko godina jer bi svako dulje čekanje moglo u nepovrat odnijeti vrijedne arheološke nalaze.