Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pravoslavni vjernici pred sv. Ilijom slavili Badnjak, danas Božić

06.01.2017. 23:00
Pravoslavni vjernici pred sv. Ilijom slavili Badnjak, danas Božić


Paljenjem badnjaka na večernjoj i Polnoćkom u crkvi sv. Ilije, pravoslavni vjernici Zadra dočekali su Božić. Večernju službu i Polnoćku predvodili su protojereji Saša Drča i Ljubomir Crnokrak.
Kao što je i običaj u svim srpskim pravoslavnim crkvama, tako je i u Zadru pročitana božićna poslanica srpskog patrijarha Irineja. U svojoj poslanici, patrijarh Irinej kaže kako upravo apostol Luka svojim apologetskim svjedočenjem razuvjerava sve skeptike i nevjerujuće, koji su pokušavali Krista proglasiti legendom i nepostojećom osobom, već ih uvjerava da je Krist realna povijesna osoba i Mesija, što potvrđuje i znanost.
– Hristos isti danas, jučer i doveka. Zato vas iz pastirske brige i ljubavi pozivamo da svi zajedno uzmemo učešća u božićnom praznovanju, da ostavimo svakodnevne brige, da prinesemo svoje darove Bogomladencu Hristu, duhovno zlato, tamjan i smirnu, a to znači našu veru, nadu i ljubav i da se susretnemo s Bogom i bližnjima. Sveti Jovan Zlatoust je Božić nazvao korenom svih hrišćanskih praznika jer nam je u Božiću obećano, na neki tajanstveni i blagodatni način unapred darovano, i Sretenje, i Krštenje, i Preobraženje, ali i Krst i Vaskrsenje Hristovo. Zato je naš narod govorio: „Bez Boga ni preko praga” i „nema veće slave od Božića”, jer je u Božiću predokušao Tajnu Boga i svenarodnog spasenja u Crkvi Hristovoj. Božić nam otkriva cilj i smisao našeg života na zemlji. Rečeno svetootačkim jezikom, Bog postaje čovek da bismo se mi ljudi obožili, da bismo postali „bogovi po blagodati” ispunivši svoje biće punoćom božanske blagodati. Ne dozvolimo zato da nas išta od ovoga sveta, sveta koji u zlu leži odvoji od ljubavi Božije, otkrivene u Hristu Isusu, Gospodu našem Punoća ove ljubavi je u Rođenju Hristovom. Zato Božić zaista jeste dan koji stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu. Božić nam ukazuje i na svetinju ljudskog života. Ovaj Praznik nas poziva na oboženje, a ne na uništenje, na služenje životu, ne samo biološkom već i večnom, a ne na robovanje smrti. Pozdravljamo božićnim pozdravom svu našu duhovnu decu u Otadžbini i rasejanju i pozivamo ih da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića. Neka bi Bog, Jedini Čovekoljubac, podario mir i blagoslov svemu narodu Svom i, po rečima svetog Siluana Atonskog, darovao da ga svi narodi na zemlji poznaju Duhom Svetim, u čudesnoj svetlosti Božića, čulo se između ostalog u poslanici patrijarha Irineja koja je pročitana u crkvi Sv. Ilije.