Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kotlarov merlot pobijedio ravnokotarska vina

Autor:

06.02.2009. 23:00
Kotlarov merlot pobijedio ravnokotarska vina

Foto: Adam VIDAS



Vidjet ćemo kako će EU regulirati pravljenje vina u kućnoj radinosti. Bila bi tragedija da se to zabrani. Tradicija je dalmatinskog čovjeka, bio on s otoka ili iz zaleđa, da on u svom podrumu ima vina, malo rakije. Isto tako znamo da kad se mjerimo s nekim drugim zemljama gdje je to zabranjeno da kod njih danas, bez obzira na sve zabrane, ima veći postotak alkoholičara nego kod nas, kaže Danijel Kotlar
Crno vino Danijela Kotlara proglašeno je najboljim na 12. degustaciji ravnokotarskih vina u Stankovcima. Kotlarov crni merlot odnio je pobjedu u konkurenciji četrdeset crnih vina s područja Zadarske i Šibenske županije. Bivši dožupan i ratni zapovjednik 113. brigade nakon osvajanja titule sada u šali kaže kako je “dite grada” pobijedilo ravnokotarske vinare na njihovom terenu.
– Ovo je treća godina da sudjelujem na degustaciji u Stankovcima i kako se ono kaže – treća sreća. Iskreno, iznenadilo me to što je moje vino proglašeno najboljim. Znam da je svake godine konkurencija u finalu sve veća jer se ljudi trude, slušaju savjete struke, vrše berbu u pravo vrijeme, vode brigu o podrumima. Isto tako naši vinari su se opredijelili za visoko kvalitetne sorte koje daju kvalitetno vino, govori Kotlar.
Užitak je s Kotlarom pričati o vinogradarstvu, a posebno o vinarstvu. Dok toči pobjedničko crno iz drvene bačve u svom podrumu ili bolje rečeno etnomuzeja, priča o literaturi koju je proučavao, kaže kako je redovan posjetitelj internetske stranice o vinogradarstvu, poput iskusnog sommeliera priča priču o svom vinu, ocu i djedu težacima, a zatim okreće na budućnost vinarske tradicije.
– Vidjet ćemo kako će EU regulirati pravljenje vina u kućnoj radinosti. Bila bi tragedija da se to zabrani. Tradicija je dalmatinskog čovjeka, bio on s otoka ili iz zaleđa, da on u svom podrumu ima vina, malo rakije. Isto tako znamo da kad se mjerimo s nekim drugim zemljama gdje je to zabranjeno da kod njih danas, bez obzira na sve zabrane, ima veći postotak alkoholičara nego kod nas. Ima zemalja koje nisu izgubile svoje običaje ulaskom u EU. Tako na primjer na Siciliji na ulici imate mesnice, ljude koji jednom rukom režu meso, a drugom tjeraju muhe. Oni su se izborili za svoju tradiciju koja je postala jedna turistička atrakcija. Oni su se žestoko borili i uspjeli sačuvati. Kako će biti kod nas, vidjet ćemo. Nažalost, mi smo svjedoci da se mi ne borimo za neke naše vrijednosti, nego olako sve prihvaćamo.
Kotlar planira u budućnosti podignuti vinograd na obiteljskom zemljištu u blizini Crnog. Pri tom će se savjetovati sa stručnjacima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Plan je orijentirati se samo na domaće autohtone sorte za koje se zna da postižu dobre rezultate. Najavljuje i sudjelovanje na budućim stankovačkim degustacijama, ali i na ovogodišnjoj degustaciji vina u Polači na kojoj se do sada nije natjecao.
– Vidim još prostora za usavršavanje mog vina. Urediti podrum, posvetiti više pažnje trenutku berbe, da kiseline budu u vrhuncu, smještaju bačve. Nisu to neki veliki detalji, ali sve to pomalo doprinosi kvaliteti, kaže za kraj Kotlar.


 VINO KOJE SVIMA PAŠE


Već je kemijska analiza u Vinariji u Benkovcu pokazala da Kotlarovo vino ima vrhunsku kvalitetu. Vinske kiseline iznosile su 5,8 posto, postotak alkohola 12,7 posto, hlapljive kiseline 0,84 posto, sumpor 3/54.
– Najveće zadovoljstvo mi je što su ocjene degustatora dosta ujednačene i daju jednu prosječnu ocjenu od 17,5. Nisu bile oscilacije da je jedan ocjenjivač na primjer dao ocjenu dvadeset, a drugi deset ili petnaest. To znači da je moje vino svima pasalo. Najniža ocjena je bila 16,39, a najveća maksimalnih dvadeset, kaže Danijel Kotlar.