Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Naša kvaliteta mora se pokazati

Autor: Šime Ćurko

06.02.2009. 23:00
Naša kvaliteta mora se pokazati

Foto: Vedran SITNICA



Imamo previše kvalitetnih igrača da bismo sebi dopustili ispadanje iz lige – kaže Rašo


Marko Rašo (1989.) jedan je od najmlađih igrača Zadra koji traže svoju priliku u prvoj momčadi. Sukošanac Rašo nogomet je zavolio u lokalnoj Zlatnoj luci kod trenera Luzarka Novakovića. S nogometom je počeo relativno kasno, u petom razredu osnovne škole, ali već nakon dvije godine treniranja u Sukošanu za njega se zainteresirao Zadar i doveo ga u svoje redove još kao pionira. Na Stanovima je brigu o njemu najprije preuzeo Zoran Vujčić, a već dvije godine Rašo trenira sa seniorima. Trenira, ali ne igra previše.
– Lani sam još bio junior. Igrali smo Prvu HNL, a trenirao sam uglavnom sa seniorima. Prošlo ljeto sa Zadrom sam potpisao četverogodišnji ugovor i očekivao sam vrlo brzo priliku u momčadi. Sve je bilo dobro dok nisu počeli problemi sa stražnjom ložom. Već na pripremama osjetio sam da nešto nije u redu, ali sam ipak upao u momčad protiv Hajduka i Slaven Belupa. U drugom kolu na gostovanju kod Slaven Belupa morao sam izaći pred kraj utakmice i nakon toga igrao sam vrlo malo – objašnjava Rašo kojega su Dalibor Zebić i kasnije Ivica Datković uglavnom pokušali koristiti kao potencijalnog džokera. Zadar je često bio u gubitničkom položaju na uterenu, pa je Rašo dobivao posljednjih 10-15 minuta.
– Igrao sam koliko sam mogao. Cijela momčad je bila u lošem ritmu u kojem je pojedinac mogao malo toga popraviti. Sad treba gledati naprijed i u proljeće pokušati sve to popraviti.
Rašo, poput ostalih mladih igrača, trenutačno nije u najboljoj poziciji kad je riječ o mogućoj minutaži u nastavku sezone. S obzirom na položaj na ljestvici realnije je očekivati da će se Zebić okrenuti iskusnijim igračima, premda primjer Marina Tomasova pokazuje da mladost može biti i prednost.
– Najviše mi odgovara upravo ono mjesto koje je igrao Tomasov, a to je lijevi vezni. Logično je da su iskusniji igrači u ovakvoj situaciji u prednosti, u mom slučaju riječ je o Draganu Županu. Treba mi strpljenja i nadam se da će prava prilika doći prije ili kasnije.
Sve zadarske proljetne ambicije stanu u jednu rečenicu – izboriti ostanak u ligi.
– Imamo previše kvalitetnih igrača da bismo sebi dopustili ispadanje iz lige. Naša kvaliteta mora doći do izražaja, ne može se dogoditi da s ovakvom momčadi odigramo tako loše kao što je to bio slučaj prošle jeseni.


 PETORICA IZ ISTE GENERACIJE




Marko Rašo, Šime Maruna, Šime Gregov i Antonio Ježina danas konkuriraju za prvu momčad, a svojevremeno su kao kadeti pod vodstvom Nada Kovačevića postizali odlične rezultate. Njima treba pridružiti i Ivana Ćurjurića, povratnika iz Hajduka. U juniorskoj kategoriji rezultati su bili nešto lošiji, dijelom i zbog toga što se dio igrača koristio za prvu momčad, ali ostaje drugo mjesto osvojeno u Kupu.


 PRVI POMOGAO SVILOKOSU


Domaća nogometna javnost Rašu je upoznala na ovogodišnjem Dvoranskom prvenstvu kada je pozlilo Vladi Svilokosu, sucu utakmice Zadar – Šibenik. U trenutku kad se Svilokos srušio na pod pred zatečanim igračima i brojnim gledateljima prvi je reagirao Rašo i pritrčao Svilokosu u pomoć. Iako vrlo mlad Rašo je u teškoj situaciji pokazao prisebnost svojstvenu iskusnim liječnicima.
– Znao sam da u toj situaciji osobu treba okrenuti na bok i izvaditi jezik iz usne šupljine. Nisam puno razmišljao, reagirao sam možda i instinktivno – kaže Rašo.