Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NDH je bila iskaz nacionalne volje

Autor: Siniša Klarica

06.02.2009. 23:00
NDH je bila iskaz nacionalne volje

Foto: Vedran SITNICA



Nažalost, ta sveta ideja da imamo svoju državu u to doba se nije uspjela realizirati u potpunosti. Što je još gore, uvelike smo u to doba kompromitirali tu ideju. Vodstvo NDH nije se znalo postaviti na pravi način prema povijesnim iskušenjima te je odvelo hrvatski narod u dugi period međusobnog trvljenja


Od rujna prošle godine predsjednik županijskog vijeća Hrvatske stranke prava Zadarske županije jest sveučilišni profesor, dr. informacijskih znanosti Đani Bunja. Nekad osnivač HDZ-a na biogradskom području i u Općini Pakoštane, 2004. prelazi, zbog svjetonatorskih razloga, u HSP jer prema jednom od najmlađih sveučilišnih nastavnika, HDZ više nije ona stranka s njegovih početaka. Međutim, njegova nova stranka HSP danas je u koaliciji s HDZ-om kako na županijskoj, gdje on obnaša dužnost zamjenika župana, tako i na razini Grada Zadra. Bunja priznaje da ga u politici vodi i ambicioznost, ali dolaskom na čelo županijskog HSP-a jednog od nekad najmlađih magistara znanosti u Hrvatskoj, potpuno je promijenjen stil političkog izričaja HSP-a u Zadarskoj županiji.
Tko su kandidati?
* Dok je predsjenik županijskog HSP-a bio Ivan Miličević, a zadarskog Danijel Kotlar mediji su bili puni HSP-ovih “presica”, novih ideja pa i tematskih događanja. To je u mnogome profiliralo HSP kao stranku moderne desnice. Danas u stranci kao da je više na cijeni samozatajnost.
– Uloga Danijela Kotlara i njegov doprinos razvoju HSP-a na području naše županije je izrazito velik. Nikako ne možemo dati drugu ocijenu njegovom radu na području Grada Zadra kao i Ivana Miličevića na području Zadarske županije. Uostalom, i ja sam bio jedan od njihovih suradnika. Na posljednjim lokalnim izborima HSP je došao na do 12 posto u Zadarskoj županiji i do 8 posto u Gradu Zadru. U organizacijskom smislu tada smo ojačali na ukupno 26 podružnica. U posljednjih godinu dana HSP je doveo do situacije da u Zadarskoj županiji imamo 31 podružnicu. U organizacjskom smislu smo još više ojačali. Unutarstranački potresi doveli su do situacije da je trebalo raditi na očuvanju stranke i prevladavanju krize. Konsolidacija stranke u tako kratkom vremenu, malo je kome pošla za rukom kao nama u Zadarskoj županiji. Prema našim istraživanjima, ali i istraživanjima nekih drugih političkih stranaka, mogu tvrditi da smo na istim pozicijama kao i prije četiri godine. Što se tiče pojavljivanja u javnosti, ja sam se odlučio za drugi način rada. Inzistiram na konstruktivnosti, jer sudjelujemo u vlasti u velikom broju jedinica lokalne samouprave. U tome moramo pokazati vjerodostojnost i biti savjest vlasti. To ne znači da trebamo prisvajati samo dobre poteze vlasti i odbacivati ono što je vlast u kojoj sudjelujemo, napravila loše.
* Što mislite o postavljanju, a onda o skidanju zastava zemalja sudionica Svjetskog rukometnog prvenstva s Narodnog trga u Zadru? O tome se kao koalicijski partner niste tad izjasnili.
– Trebali smo se držati propozicija i istaknuti zastave zemalja sudionica tamo gdje je to propozicijama predviđeno. Dakle, unutar dvorane i hotela gdje su smještene reprezentacije i eventualno ispred dvorane. Propozicije nisu određivale da se zastave postave na Narodnom trgu, a ako su već bile postavljene, trebale su na njemu i ostati i braniti ih ako treba. Nedopustivo ih je postaviti pa skinuti, ali da se mene osobno pitalo, ja ih ne bi postavljao. Ovako, tim jednim potezom, počinjena je velika šteta gradu i našoj državi. Mi smo se borili za našu zemlju, i izborili smo se za našu zastavu. Ja bih htio da se svatko s dužnim poštovanjem odnosi prema našoj zastavi, a svaku ću međunarodno priznatu zastavu poštovati.
* Što smatrate najvećim dosezima sudjelovanja HSP-a u koalicijama na području Zadarske županije?
– Tu je prije svega postavljanje izgradnje Centra za mlade u prioritete Grada Zadra. On se realizira zadovoljavajućom dinamikom. Naglasak naše politike i našeg izbornog programa jest upravo na mladima i na mladim obiteljima. Izborili smo se i za osnivanje Memorijalnog dokumentacijskog središta Domovinskog rata. Prijedlog je da on bude smješten u dijelu Kneževe palače gdje bi bilo omogućene davati, napose mladima, edukativne sadržaje. Od rata je prošlo dosta vremena i dolaze nam generacije koje rat nisu doživljavale kao naša generacija. Domovinski rat i u njemu položene žrtve za slobodu i neovisnot Hrvatske, najveća su vrijednost koju trebamo poštivati. Nažalost, pozivanjem na prošlost, često smo se sukobljavali unutra našeg hrvatskog nacionalnog korpusa. Međutim, živimo u suvremenom dobu, u kojem nas je vrijednost Domovinskog rata objedinila kao narod.
* S kojim imenima HSP ide u utrku za župana, gradonačenilnike i načelnike na području Zadarske županije?
– Odredili smo za sad da će naš kandidat za gradonačelnika Zadra biti sadašnji zamjenik gradonačelnika dr. Rade Škarica. Kandidat za zadarskog župana bit ću ja, a za gradonačelnika Biograda Slaven Desnica, inače direktor hrane i pića u hotelsko-turističkoj kući Ilirija. Donijeli smo odluke i za neke druge podružnice, ali bih ja za sad, ostao samo na ova tri imena. Mislim da smo našim biračim ponudili tri osobe koje imaju iskustva u obnašanju vlasti, a i gospodin Desnica ima iskustva s rukovođenjem u jednom od naših najuspješnijih turističkih poduzeća.
* Što će biti okosnica vašeg predizbornog programa u Zadarskoj županiji?
– To je prije svega briga za mladež i mlade obitelji. Tu se nadovezuje aktivna poticajna stanogradnja gdje ćemo ponuditi biračima naše viđenje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Tu ćemo razraditi i stambeno zbrinjavanje stručnjaka koji nedostaju našem Sveučilištu i bolnici u Zadru. Detaljno razrađen imamo i program zbrinjavanja socijalno ugroženih građana na kojeg će, uvjeren sam, javnost pozitivno reagirati. Razradili smo i koncept dvorane za mali nogomet koja bi se trebala izgraditi u rubnim djelovima grada. Bit će to dvorana koja će se samofinancirati tj. vrijednost tog projekta je u tome da ni Grad ni Županija ne bi imali dodatnog troška u skrbi oko tog objekta. Nije nevažno spomeniti da Malonogometni savez Zadarske županije broji više od 1.200 članova koj se natječu u tri lige.
O krizi i turizmu
* No za sve te pothvate preduvjet je razvijeno gospodarstvo. Kao turistički stručnjak, kakve vi učinke recesije predviđate u ovoj grani hrvatskog gospodarstva?
– Inzistirat ćemo na izradi gospodarske strategije naše županije, jer porazna je činjenica da jedino mi od primorskih županija nemamo izrađenu strategiju. Međutim, aktualna recesija neće imati kataklizmičke razmjere kao što neki to u javnosti predstavljaju. Međutim, naš turizam je prosječne kvalitete, ali se ne smije stihijski razvijati. Mi smo doslovno ovisni o turizmu kojem je glavno obilježje sezonalnost, čiji se rezultati baziraju na rezultatima špice sezone jer nam je ponuda prosječna. S našim turističkim proizvodom nisu uvezani mnogi drugi čimbenici kao što je to slučaj u naše konkurencije. Oko 85 posto naših turističkih potrošača su stranci, a kriza se sve više javlja u nama emitivnim zemljama. Samo u Italiji bilježimo pad turističkog prometa od 10 posto. Sigurno je da naš turizam neće imati rast, ali se neće raditi o katastrofalnom padu. Međutim, i tako mali pad turizma imat će velikog utjecaja na naše gospodarstvo jer jednostavno ovisimo o turizmu. Zato mi u HSP-u ukazujemo da razvoj turizma treba promišljati dugoročno, a sam dokumet strategije će nam omogućiti da izbjegnemo eventualne buduće krize.
* Smeta li vas to da HSP katkad svrstavaju u rigidnu desnicu, povijesno naslonjenu na neslavna vremena ustaškog režima?
– Ne, ne smeta mi. HSP je kao najstarija hrvatska stranka imala važnu ulogu i prije Drugog svjetskog rata, ali i tijekom njega. U našem programu je ostala konstanta borbe za hrvatskog čovjeka i hrvatsku domovinu poštujući nauk Katoličke crkve. To su vječne vrijednosti koje nikad neće doći u pitanje. U potpunosti se suprostavljam globalističkim težnjama jer Hrvatska može biti dio svijeta samo na način da zadrži svoj nacionalni ponos, kojeg smo najbolje pokazali u vrijeme Domovinskog rata. Ako me pitate o NDH, smatram da je ta ideja bila iskaz nacionalne volje. Nažalost, ta sveta ideja da imamo svoju državu u to doba se nije uspjela realizirati u potpunosti. Što je još gore, uvelike smo u to doba kompromitirali tu ideju. Vodstvo NDH nije se znalo postaviti na pravi način prema povijesnim iskušenjima te je odvelo hrvatski narod u dugi period međusobnog trvljenja. Pri tom ni ta komunistička vlast koja je nametnula svoju volju, nije dala ispravan doprnos težnji našeg naroda. Drugu, onu pravu priliku s kraja 80-tih prošlog stoljeća, uspjeli smo iskoristiti i na tome trebamo graditi našu budućnost. Ja bih se pri tom distancirao od “endehazijsko-romantičarskih” iluzija. Osim ispravne ideje, to nisu ništa drugo nego iluzije jer je realizacija NDH otišla u sasvim krivom smjeru i učinila mnoge štete našem čovjeku.