Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uputiti na ljepotu bračne predanosti i vjernosti

Autor: Marija Ćurko

06.02.2009. 23:00
Uputiti na ljepotu bračne predanosti i vjernosti

Foto: Filip BRALA



Ured HBK za obitelj i Hrvatska zajednica bračnih susreta upućuju poziv svima da pridonesu promicanju i zaštiti braka, kao naravnoj i temeljnoj zajednici ljubavi i života, koju svojom slobodnom privolom muškarac i žena sklapaju pred zajednicom i u konačnici na dobrobit zajednice


U nedjelju 8. veljače obilježava se Svjetski dan braka koji je posvećen bračnom paru, mužu i ženi kao stupu obitelji te temelju Crkve i društva. Cilj je prije svega – dati važnost sakramentu braka, uputiti na ljepotu bračne predanosti, vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.
Inicijativa o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani u SAD, 1981. godine. Pojam “Svjetski dan braka” uveden je 1983. godine s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači. Apostolski blagoslov Svjetskom danu braka dao je papa Ivan Pavao II., 1993. godine. Ova akcija raste i širi se u raznim zemljama svake godine, a ove godine prvi put se obilježava u Hrvatskoj, i to pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice bračnih susreta (HZBS). Činjenica da se u pojedinim zemljama organizira i tjedan braka od 7. do 14. veljače, potaknula je suradnju Ureda HBK za obitelj i Hrvatske zajednice bračnih susreta kako bi se Svjetski dan braka prvi put obilježio i u Hrvatskoj.
Poziv Ureda HBK za obitelj
 Ured HBK za obitelj i Hrvatska zajednica bračnih susreta upućuju poziv svima da pridonesu promicanju i zaštiti braka, kao naravnoj i temeljnoj zajednici ljubavi i života, koju svojom slobodnom privolom muškarac i žena sklapaju pred zajednicom i u konačnici na dobrobit zajednice. Naime, HZBS, osnovana je s ciljem boljeg i kvalitetnijeg života u braku, kako bi time utjecali na život obitelji, a poslanje Ureda HBK za obitelj obuhvaća i koordiniranje zajedničkih nastojanja u zauzimanju za vrednote života, braka i obitelji u skladu s naukom Crkve. Zanimljivo je navesti simbol Svjetskog dana braka koji govori o njegovoj misiji i vrijednostima. Muž i žena su simbolično predstavljeni kao dvije svijeće – figure, što podsjeća na činjenicu da su muž i žena, odnosno bračni par, pozvani biti svjetlo u svijetu. Par je spojen srcem koje pokazuje da je ljubav snaga koja čuva jedinstvo unutar para i pojačava spremnost za darivanje života te nadahnjuje druge na vjernost i jedinstvo. Moto Svjetskog dana braka su riječi “Ljubite jedni druge”. Ova rečenica je Isusova zapovijed ljubavi iz četrnaestog poglavlja Ivanova evanđelja, a predstavlja poruku načina života. Ljubiti, odnosno voljeti i prihvaćati jedno drugo bi trebala biti svakodnevna odluka svakog čovjeka. To zahtijeva određeni napor, želju i zalaganje.
Promocija i zaštita institucije braka
Don Emil Bilaver u razgovoru za naš list izdvaja sve prisutniju problematiku braka i bračnog života. Stoga je na vrijednost braka i obiteljskog poslanja potrebno uvijek iznova upućivati, govoreći o naravnoj obitelji kako bi definirali izvorno značenje obitelji. Obilježavanje Svjetskog dana braka usmjereno je i poduzimanju odlučnih koraka u promociji i zaštiti institucije braka nadahnjujući se na pozitivnim primjerima uspješnih i skladnih brakova. Tako se otvara prostor pozitivnog govora o braku i svjedočanstava supružnika koji, unatoč neizbježnim teškoćama i problemima, pronalaze načine života u ljubavi i međusobnom poštivanju pritom zajednički njegujući i stalno obnavljajući svoj brak. HZBS od svog utemeljenja pridonosi tome organiziranjem bračnih vikenda.            Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za obitelj ovih dana je uputio poruku vjernicima, a posebno kršćanskim supružnicima za Svjetski dan braka, o vrijednosti braka, njegovu smislu i značenju. U riječima krčkog biskupa ističe se kako su kršćanski supružnici pozvani doživljavati bogatstvo Božjeg plana za brak i obitelj.
Muž ljubi ženu kao Krist Crkvu
– Propovjednik Papinskog doma kapucin o. Raniero Cantalamessa na nedavno održanom VI. Svjetskom susretu obitelji u Meksiku, u svom je izlaganju zaključio: “Zadaća kršćana da ponovo otkrivaju i u punini žive biblijski ideal braka i obitelji, nije ništa manje važna od njegove obrane. Na taj način može ga se ponovno predočiti svijetu činjenjem, više negoli govorenjem.” Logičan smjerokaz na putu prema tome cilju predstavlja moto Svjetskog dana braka “Ljubite jedni druge”. Na sreću, mnogi kršćanski supružnici odgovaraju Isusovom pozivu na takvu ljubav, međusobno se podlažući jedno drugom. Pri tome muž ostvaruje svoju misiju ljubeći ženu kao Krist Crkvu, spreman za nju sve žrtvovati, uključujući i svoj vlastiti život. Žena, pak, prihvaća tu njegovu misiju da bude tako ljubljena. Uz to, doživljavajući bračni čin kao obnovu bračnih zavjeta oni produbljuju svoju ljubav, a iz sakramenta braka crpe snagu za sve teškoće i probleme koje bračni i obiteljski život neminovno donosi.
Nerazrješivost braka
 Prema riječima mons. Valtera Župana, brak nije samo usmjeren rađanju djece, nego uključuje i dimenziju uzajamne ljubavi i potpore supružnika. Nadalje, brak nije samo društvena zbilja, već je to zajednica ljubavi i života muškarca i žene, kakvu je Bog utemeljio u početku stvaranja, a Isus podigao na razinu sakramenta. To zajedništvo osoba između muškarca i žene, koje se otvara životu, predstavlja “prvotni sakrament”. Ono simbolizira i ima svoje ishodište u zajedništvu triju božanskih osoba i njihovoj uzajamnoj ljubavi. U tom svjetlu shvaćamo i nerazrješivost braka, jer “što, dakle, Bog združi čovjek neka ne rastavlja” (Mt 19, 6), stoji u propovijedi.
 Krčki biskup je dodao kako se u svakom braku može događati čudo koje je Isus učinio u Kani Galilejskoj, pretvorivši vodu u vrsno vino (Iv 2, 1-11). Bog je, naime, onaj koji daje uvijek novu snagu u braku i djeluje u supružnicima po njihovoj osobnoj i zajedničkoj molitvi, čitanju Svetog pisma te “osobito redovitim sudjelovanjem supružnika na euharistiji”. Obilježavanje Svjetskog dana braka “svojevrsni je poticaj promicanju ljepote i ponovnom otkrivanju radosne istine o braku za jedan bolji i ljepši svijet.”