Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Razminirano starigradsko priobalje

06.02.2011. 23:00
Razminirano starigradsko priobalje


Uništenjem pronađenih minsko eksplozivnih sredstava pirotehničari Mungosa završili  su razminiranje priobalja u Starigradu. Kakao nam je rekao glavni nadzornik projekta Mijo Gregorović razminiraa su dva područja ukupne površine 68.000 „kvadrata”. Jedno područje je uz samu Jadransku magistralu,  a drugo oko hotela Alan, na kojima su pronađeni zaostali zvončići ispaljeni iz višecijevnog raketnog bacača Orkan.
– Riječ je o zvončićima KB-1 koji u ispaljeni na hotel Alan najvjerojatnije za vrijeme akcije Maslenica 1993. Naime, na području u neposrednoj blizini hotela Alan u Starigradu, prošle je godine pronađen zvončić čime se cijelo područje automatski definiralo kao minski sumnjivo, rekao nam je Gregorović.
Da sumnje nisu bile bez osnove svjedoči i činjenica da je na cijelom području pronađeno i ukupno uništeno 15 zvončića, a dva zvončića je tijekom razmiravanja uništio stroj za razminiravanje MW-4. Kako se radi o vrlo opasnom razminiravanju, jer se zvončići ne smiju micati s mjesta na kojem su pronađeni, razminiravanje je izvršeno metodom „zvona”. Naime, pronađeni se zvončić „oblijepio” eksplozivom, a na njega je postavljeno zvono kako bi se onemogućilo širenje gelera nakon eksplozije.