Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Trodnevna istraga otkrila štetu veću od 50 milijuna

06.02.2011. 23:00
Trodnevna istraga otkrila štetu veću  od 50 milijuna


Vanja Frančišković rado bi javno progovorio o sumnjama koje ga terete za štetne likvidacije, ali u ovom trenutku, rekao nam je, to bi bilo nezahvalno i kontraproduktivno


U samo tri dana istraživanja poslovanja riječke filijale Croatia osiguranja, kako neslužbeno doznajemo, šteta prouzročena sumnjivim isplatama po policama osiguranja penje se na više od 50 milijuna kuna. A istraga je tek počela. Riječka policija i USKOK imaju posla preko glave, a direktor filijale Ivan Vanja Frančišković podržava istragu. Iako bi rado javno progovorio o sumnjama koje ga terete za štetne likvidacije odšteta po policama pojedinim pravnim subjektima, ali i nekim svojim prijateljima i bliskim znancima, u ovom bi trenutku, rekao nam je, to bilo nezahvalno i kontraproduktivno.
Budući da istražitelje zanima duže razdoblje, nije čudno zašto se u fokusu istrage našao i jedrenjak Sea Could koji je 2002. godine gorio u remontnom brodogradilištu “Viktor Lenac” čak dva puta. Policiju zanima i isplata štete u iznosu od osam miljuna kuna po polici Croatia osiguranja za potonuli Dok 7 u istom brodogradilištu. Havarija se dogodila prije pet godina, ali zanimljiva je vremenska koincidencija, upravo dan prije potonuća zaključena je polica osiguranja…
Istražuje se još mnogo fizičkih i pravnih osoba, zanima policiju i (ne)isplata goleme štete nastale na hotelu-kući Rudolfa Sindičića u Staroj Baški koja je nestala u razornoj eksploziji. Riječ je o osiguranoj svoti od osam milijuna kuna, no tu su i kamate, a nakon što Croatia nije pristala na uobičajeno postupanje, nagodbu, cijeli se slučaj nalazi na drugostupanjskom sudu, a iznos se s kamatama penje na vrtoglavih 15 milijuna kuna. Pod  istragom se nalaze i tvrtke poput Rumata, upravitelja više od polovine stambenih objekata u Rijeci, uglavnom osiguranih u Croatia osiguranju, zatim DSK, A.M.E.C.-a pa i JPS-a koji je promijenio osiguravateljsku kuću, ali se istražuju prethodne police i isplata odštetnih zahtjeva unazad nekoliko godina.
Police osiguranja za jahte, brodice i plovila na vezovima u marinama u širem riječkom akvatoriju, između ostalog u Puntu i Cresu, također zanimaju inspektore odjela gospodarskog kriminaliteta. Provjeravaju se odštetni zahtjevi za manje kvarove, ali i prave pomorske havarije koje su poneki naši “vrsni nautičari” doživjeli i naplatili. Upravo je naplata odštetnih zahtjeva u takvim slučajevima pod povećalom zbog opravdane sumnje da su se računi napuhavali.
 


Čobanković: Istraga u CO-u dokaz da nema nedodirljivih




Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog  razvoja Petar Čobanković rekao je jučer kako je istraga poslovanja riječke  poslovnice Croatia osiguranja “samo još jedan dokaz da u Hrvatskoj nema  više nedodirljivijih i da svi oni koji se bave bilo kakvim kažnjivim  djelatnostima za to trebaju odgovarati”.
“Držim da je to velika vrijednost današnjeg trenutaka u Hrvatskoj. To je  u sklopu borbe protiv kriminala i korupcije i tim će se smjerom nastaviti i  dalje”, kazao je Čobanković odgovarajući na pitanje o slučaju riječke  podružnice Croatia osiguranja u kojoj se vodi istraga zbog sumnje u  kriminal.
Upitan da komentira tvrdnju da se Hrvatska po broju nezaposlenih nalazi  na drugom mjestu u svijetu, a koju su objavili neki mediji pozivajući se na  UN-ovo izvješće, Čobanković je rekao kako treba vidjeti na koji način i na  kojim principima je UN mjerio nezaposlenost.
“Kada bi se mjerila nezaposlenost po anketnoj stopi, onda Hrvatska  sigurno ne bi bila na tome mjestu. Anketna stopa nezaposlenosti, po kojoj  nezaposlenost mjere sve europske zemlje, u Hrvatskoj bi iznosila između  11 i 12 posto. Kada bi se taj postotak uvažavao, Hrvatska bi znatno  drugačije stajala”, ocijenio je.
Potpredsjednik Vlade u Prkovcima je bio nazočan pokladnom jahanju,  koji je u tome mjestu nedaleko Vinkovaca obnovila Konjogojska udruga  “Žeravi” Prkovci-Retkovci.
Riječ je o zimskom tradicijskom običaju u Slavoniji uoči korizme, kada  se okupljaju jahači na konjima te uz pjesmu posjećuju viđenija domaćinstva.


 


Čajkovski: Sindičiću još nije isplaćena ni lipa odštete


Istraga riječke filijale Croatia osiguranja zbog nezakonitih i neutemeljih isplata “natjerala” je riječkog odvjetnika, inače nekadašnjeg djelatnika CO-a Domagoja Čajkovskog na reakciju. Naime, Čajkovski je u cijeli slučaj involvriran na način da je 4. prosinca 2009. godine podnio tužbu protiv osiguravatelja jer njegovom klijentu Rudolfu Sindičiću nisu isplatiti 9,3 milijuna kuna na temelju sklopljene police osiguranja zbog uništenog mu stambeno-ugostiteljskog objekta u Staroj Baški. Trgovački sud je 16. prosinca iste godine dostavio tužbu na odgovor, ali kako u Croatia osiguranju nisu reagirali – donijeta je presuda da se Sindičiću isplati šteta koja s kamatama danas dosiže cifru blizu 20 milijuna kuna.
– Nije mi jasno zašto se tvrdi da je osiguravatelj isplatio odštetni zahtjev kada to nije istina. Istina je da je CO podnio dva zahtjeva: da se predmet vrati u prijašnje stanje tj. prije donošenja presude i podnijeli su žalbu na presudu. Na žalbu smo odgovorili, a do današnjeg dana nema novih sudskih odluka – reagirao je jučer riječki odvjetnik Domagoj Čajkovski.
Iz pouzdadnih izvora doznajemo da je osoba koja je trebala reagirati na tužbu – sve podredila aktivnostima oko skijanja.
B. ŠKORIĆ