Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Beograd: Spriječen pokušaj bijega Kalinića i Milovanovića

06.02.2012. 23:00
Beograd: Spriječen pokušaj bijega Kalinića i Milovanovića


Pripadnik tzv. ”zemunskog klana” Sretko Kalinić, osuđen na 30 godina zatvora za sudjelovanje u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića, i Željko Milovanović, kojemu se u Beogradu sudi za ubojstvo suvlasnika ”Nacionala” Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, a koji je u Hrvatskoj za to djelo osuđen na 40 godina zatvora, u utorak izjutra spriječeni su u pokušaju bijega iz Okružnog zatvora u Beogradu.
Kalinić i Milovanović pokušali su pobjeći iz Okružnog zatvora u Beogradu tako što su izašli iz svojih ćelija odvalivši vrata, savladali pripadnika službe osiguranja te iskočili kroz prozor u dvorište zatvora, priopćeno je iz uprave za izvršenje kaznenih sankcija srbijanskog Ministarstva pravosuđa.
Obojica su, kako se ističe, budnošću i brzom intervencijom pripadnika posebnog policijskog odreda Žandarmerije odmah uhvaćena i vraćena u ćelije, a u tijeku je očevid koji obavlja beogradska policija.
O događaju su obaviješteni predsjednik Višeg suda u Beogradu i tužitelj za organizirani kriminal, dok su svi radnici službe osiguranja koji su radili u bloku gdje su Kalinić i Milovanović bili smješteni suspendirani i protiv njih će se voditi disciplinski postupak, kao i kazneni postupak ako se utvrdi da postoje elementi kaznenog djela, stoji u priopćenju.
Uprava Okružnog zatvora i zapovjedništvo Žandarmerije podigli su sigurnost u tom zatvoru na viši stupanj, situacija u zatvoru je mirna i pod nadzorom, a utvrđivanje daljnjih činjenica preuzet će policija, tužiteljstvo i istražni sudac u suradnji s Upravom za izvršenje kaznenih sankcija.
Pripadnik tzv. ”zemunskog klana” Sretko Kalinić potkraj listopada 2011., u završnici ponovljenog suđenja za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ponovno je osuđen na 30 godina zatvora za sudjelovanje u tom zločinu. Ponovljeno suđenje Kaliniću, uhićenom sredinom 2010. godine u Zagrebu, započelo je nakon što je iskoristio svoje pravo na ponavljanje postupka s obzirom da mu je suđeno u odsutnosti.
Željko Milovanović, kojemu se u Beogradu sudi za ubojstvo Pukanića i Franjića, nalazi se među šestoricom kojima su na zagrebačkome županijskom sudu 3. studenoga 2010. izrečene presude za taj zločin, pri čemu je njemu suđeno u odsutnosti. Optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, Milovanović je u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora.
Optužnicom posebnoga državnog odvjetništva u Beogradu Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović terete se za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Optuženi su da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu kojom su ubijeni Pukanić i Franjić.