Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nagibni vlak pun putnika izletio iz tračnica i zastao u snijegu!

06.02.2012. 23:00
Nagibni vlak pun putnika izletio iz tračnica i zastao u snijegu!


Branko Smolić, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Zadar kazao nam je da su dobili informaciju kako je vlak izletio s tračnica te da trenutačno traju dogovori o pročišćavanju terena do Otrića i slanja ekipe za pomoć
Putnici iz nagibnog vlaka Hrvatskih željeznica koji je ostao u snijegu kod Otrića, mjesta između Zrmanje i Malovana, prebačeni su u druge vlakove te su nastavili putovanje. Dio putnika krenuo je vlakom koji je došao iz smjera Gospića prema Zagrebu, dok je dio vraćen u Knin.
Još uvijek sa sigurnošću nisu poznati razlozi zbog kojih je vlak pun putnika, među kojima su bili i ukrajinski futsal reprezentativci, izletio iz tračnica. Prema nekim izvorima uzrok izletanja bio je kvar na kotačima, dok drugi govore kako je vlak  izletio iz tračnica uslijed nanosa snijega ili zbog jakog udara bure.
Akcija spašavanja putnika odigravala se u vrlo zahtjevnim uvjetima, cesta od Gračaca prema Otriću bila je zatvorena za promet, a vidljivost je bila manja i od pet metara te su članovima Gorske službe spašavanja pomagali i djelatnici Cesta Zadarske županije, a na teren su za svaki slučaj izašle i ostale hitne službe.
– Izuzetno jaka bura i snijeg su pratili našu ekipu koja je izašla na teren. Gore su bila četiri tima, a dva smo opozvali kada smo se uvjerili da nema ozlijeđenih. Prvo smo prebacili prtljagu, a nakon toga i putnike u vlakove koji su došli po njih. Naša ekipa pomogla je da nesmetano nastave putovanje, a s obzirom da je vlak radio cijelo vrijeme i radilo je grijanje, ovo je sretan završetak nesreće, kazao nam je Josip Jandrić, pročelnik zadarskog GSS-a.
No, putovanje GSS-ovaca preko ličkih smrznutih cesta nije bilo niti malo lako, ni ugodno. Jake vijavice smanjivale su vidljivost, a na trenutke se nije mogla vidjeti niti cesta, dok su nanose na putu prije njih čistili djelatnici Cesta Zadarske županije. Iako je cesta bila zatvorena za promet, otvorili su je kako bi što prije pomogli putnicima.
– Hitne službe moraju imati nesmetan prolaz i za njih je cesta bila otvorena. Na terenu su bila dva utovarivača i dva kamiona koja su čistila put i osiguravali im prolaz. Temperature su jako niske, u Gračacu je -11 stupnjeva Celzijevih, a tamo su i niže, dok je vidljivost manja od pet metara, kazao nam je Stipa Knežević, nadcestar iz Gračaca.
Nakon brojnih intervencija koje su imali tijekom proteklog vikenda, GSS-ovci su i ovom akcijom pokazali kako su spremni na svakojake akcije i u svim vremenskim uvjetima.


 I ZAMJENSKI VLAK SE POKVARIO


Putnici koji su krenuli prema Zagrebu zamjenskim vlakom doživjeli su još jednu neugodnost, vlak se pokvario u mjestu Plaško. Nakon što im je vlak s kojim su krenuli iz Splita prema Zagrebu iskliznuo iz tračnica u Otriću, mjestu između Knina i Gračaca, putnike je pokupio zamjenski vlak koji ih je trebao prevesti za Zagreb, no on je zbog kvara stao u mjestu Plaško. Uzrok kvara do još nije poznat, a prema posljednjim informacijama zbog kvara u vlaku nije bilo grijanja