Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vlada dala zeleno svjetlo domu sa 12o kreveta u Biogradu

Autor: Velimir Brkić

06.02.2013. 23:00
Vlada dala zeleno svjetlo domu sa 12o kreveta u Biogradu

Foto: Velimir BRKIĆ



Projekt vrijedan oko 15 milijuna eura pripremljen je za fondove Europske Unije. Sada slijedi postupak izdvajanja zemljišta u vlasništvu Hrvatskih šuma na Grad Biograd na Moru, odnosno prenamjena šumskog u građevinsko zemljište


Na jučer održanoj sjednici Vlade RH Grad Biograd na Moru je dobio dugo očekivano zeleno svjetlo, Odluku o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za gradnju doma za starije i nemoćne osobe. Riječ je o odluci Vlade RH s kojom je dana podrška gradonačelniku Ivanu Knezu i njegovim suradnicima da pokrenu toliko očekivani projekt izgradnje doma na zemljištu pokraj Specijalne bolnice za ortopediju. Dokumentacija je u resornim ministarstvima “spavala” gotovo dvije godine.
– Vlada RH dala nam je toliko željeni vjetar u leđa u ovom izuzetno važnom projektu, kaže Knez.
Sada slijedi postupak izdvajanja zemljišta u vlasništvu Hrvatskih šuma na Grad Biograd na Moru, odnosno prenamjena šumskog u građevinsko zemljište.
– Dom za stare i nemoćne gradio bi se istočno od Ortopedske bolnice, na dosad zapuštenom državnom zemljištu. Radi se o objektu za smještaj 120 osoba, što znači da će najkasnije za tri godine biti otvoreno i tridesetak radnih mjesta, govori biogradski gradonačelnik.
Prije nepunih mjesec dana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada budući dom za stare i nemoćne predstavljen je preko virtualne 3D prezentacije.
– Projekt vrijedan oko 15 milijuna eura pripremljen je za fondove Europske Unije. Iz dosadašnjih iskustava pri nominiranju i dobivanju novaca iz raznoraznih EU fondova vjerujem da će ovaj projekt zasigurno proći, uvjeren je Knez.
 Kao prava mala bomba protekle godine je odjeknula gradonačelnikova izjava kako postoji veliki interes investitora za ulaganje u dom za starije osobe s tisuću kreveta na Kumentu, na zemljištu površine 4.000 metara četvornih. I to ne za bilo kakav dom, već za golemu ustanovu koja bi skrbila o čak 1.000 korisnika!
– U Prostornom planu smo na lokaciji Kumenat ostavili mogućnost izgradnje doma za stare i nemoćne. Kako se već nekoliko respektabilnih domaćih tvrtki i svjetskih korporacija pokazalo iznimno zainteresiranima za takav projekt, krenuli smo u rješavanje dokumentacije. Već smo ishodili lokacijsku dozvolu. A onda slijedi teži dio, odobrenje za gradnju na državnoj razini, govori Knez.
Domovi za stare i nemoćne jako su bitni za razvoj zdravstvenog turizma u Biogradu koji ima ambiciju postati centar lječilišnog turizma na Jadranu.
– Onaj prvi će biti dom kod Specijalne bolnice za ortopediju u sustavu, odnosno u mreži domova za starije i nemoćne, a drugi je zamišljen kao privatni, komercijalni dom. Ovaj prvi bi prema zadanoj mreži imao 120 kreveta, drugi 1.000 kreveta – 500 za pokretne i 500 za nepokretne korisnike, navodi Knez.