Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izložba o 112. brigadi i pridraškim braniteljima

06.02.2017. 23:00
Izložba o 112. brigadi i pridraškim braniteljima


Izložba pod nazivom Fotografije i dokumenti 112. brigade HV otvorena je jučer u Osnovnoj školi Braće Radić u Pridragi u organizaciji Zadarske županije i Državnog arhiva u Zadru. Izložba je napravljena prošle godine na proslavi jubilarne obljetnice 112. brigade, a u povodu obilježavanja vojno-redarstvene akcije Maslenica krenula je po svim osnovnim školama u Zadarskoj županiji, počevši prošlog mjeseca s Novigradom.
Kako je rekao autor izložbe, arhivski savjetnik Marijan Maroja, cilj je približiti Domovinski rat mlađim naraštajima, a u svakoj sredini u županiji istaknut će se lokalni moment kako bi djeca prepoznala svoje očeve i djedove i saznala o ulozi njihova mjesta u ratu. Uz izložbu djeca pogledaju HRT-ov film o 112. brigadi i imaju školski sat o Domovinskom ratu. U Pridragi brojna djeca mogu saznati o ratu i iz prve ruke jer je čak 250 branitelja iz Pridrage sudjelovalo u svim operacijama tijekom rata. Za ovu izložbu u Pridragi, uz pomoć mještana koji su ustupili fotografije, napravljen je pano posvećen njihovim braniteljima.
– Prvi pridraški branitelj poginuo je u Erdutu u obrani Vukovara. Pridraški branitelji su sudjelovali u svim operacijama u ratu. Većina ih je bila u 112. brigadi, ali i u drugim postrojbama, brojni su bili u MUP-u, u redovnoj i specijalnoj policiji… Pridraga je u Domovinskom ratu bila praktički sravnjena sa zemljom i poslije pada Pridrage 31.12.1991. u akciji Maslenica djelomično je oslobođena, ali je u protuudaru u veljači ponovno izgubljena. Pridraga je konačno oslobođena odmah nakon akcije Oluja, kazao je Maroja.
Na otvorenju izložbe bili su i prvi ratni zapovjednik 112. brigade, pukovnik Marko Čulina, Ivan Šimunić, županijski pročelnik za školstvo te Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad u koju spada i Pridraga. Izložbu je otvorio ravnatelj škole Braće Radić, Antonio Zubčić, a brojni mještani i učenici došli su pogledati izložbu i prisjetili se ratnih dana te onih koji su ih tada napustili.
Borbeni put 112. brigade, od osnivanja 28. lipnja 1991. godine do zapovijedi o demobilizaciji 24. prosinca 1995. godine, prikazan je kroz kronološki poredane fotografije, najvažnije dokumente 1991. godine te novinske izvještaje.
Izložba će u pridraškoj školi biti postavljena do petka, 10. veljače, a potom seli u neku drugu školu na području Zadarske županije.