Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Žene s osmijehom proslavile svoj dan

06.03.2011. 23:00
Žene s osmijehom proslavile svoj dan


Zato je upravo Dan žena 8. ožujka, koji se i dan-danas slavi u velikom dijelu svijeta, odlična prigoda za razmišljanje o položaju žena u društvu, kaže Zelantov, prisjećajući se djetinjstva kad su se za Dan žena pripremale predstave za mame u školama i vrtićima, izrađivale čestitke, darivale ljubičice…


Međunarodni dan žena rođen  na početku 20. stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka, i ove godine stvara  nedoumicu – slaviti ga ili ne.
Udruga “Žene s osmijehom” iz Sv. Filipa i Jakova,  koja okuplja volonterke čije se  djelovanje temelji na pomaganju ljudima u potrebi, tih  nedoumica nema. Dan žena  koji se obilježava sutra članice  udruge obilježile su i proslavile već u subotu navečer u  restoranu “Margarita” u filipjanskom Turističkom naselju  “Margarita maris”.
– Uz bogat stol i dobru glazbu DJ-a Kresh te popularnu  cijenu od 80 kuna na druženju  i zabavi nazočno je 80-ak žena  s područja bivše općine Biograd, odnosno iz grada Biograda na Moru te općina Sv.  Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon  i Pašman, navodi Miluška Zelantov, predsjednica udruge  “Žena s osmijehom”.
Godine koje su prethodile  povijesnoj 1910. i konačnom  utemeljenju Dana žena, obilježila je snažna spolna segregacija i mali postotak zaposlenih žena u industrijski  razvijenim zemljama uz vrlo  loše uvjete rada i iznimno male nadnice. Nepravda i ugnjetavanje su učinile svoje, težnja  za novim vezale su žene svijeta  i iznjedrile Claru Zetkin i Dan  žen, koji je već 1911. u Europi  proslavilo više od milijun ljudi.
– Zato je upravo Dan žena  8. ožujka, koji se i dan-danas  slavi u velikom dijelu svijeta,  odlična prigoda za razmišljanje o položaju žena u društvu,  kaže Zelantov, prisjećajući se  djetinjstva kad su se za Dan  žena pripremale predstave za  mame u školama i vrtićima,  izrađivale čestitke, darivale  ljubičice… Tate bi mamama  donosili bukete karanfila i odvodili ih na ručak ili večeru. I  to je u stvarnosti bila cijela srž  proslave Dana žena.
– Majka žena je temelj svake  obitelji, doma i zajednice i po  uzoru na Mariju i mi se želimo  s osmijehom uspinjati strmim  putem današnjice, poručila je  Miluška Zelantov, dodavši da  udruga “Žene s osmijehom” za  dva vikenda ide u Kutinu gdje  će, između ostalog, biti i gošće  kutinske Udruge OSI – osoba  s invaliditetom, za čijih je 30  članova protekle godine pod  nazivom “Niste sami i mi smo s  vama” organizirala petodnevni odmor na moru, u Centru  za rehabilitaciju Sv. Filip i  Jakov i u hotelu “Palma” u  Biogradu na Moru.