Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarska županija pri vrhu po nezaposlenosti žena

06.03.2012. 23:00
Zadarska županija pri vrhu po nezaposlenosti žena


Žene u prosjeku obavljaju teže poslove i u težim uvjetima, često su za isti posao s istom stručnom spremom slabije plaćene od muškaraca, ali i žrtve nezakonitih otkaza zbog trudnoće, rekla je Dopuđ


Iako borba žena za ravnopravnost traje već više od stotinu godina, ni u svijetu, ni u našem društvu žene još uvijek ne uživaju potpunu ravnopravnost, proučila je Mirjana Dopuđ, predsjednica Ženske inicijative GO HNS-a.
– U Hrvatskoj ima tek nešto više žena nego muškaraca, ali su u daleko većem broju zastupljene među nezaposlenima nego muškarci. Krajem 2010., prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najveću udio žena u ukupnom broju nezaposlenih zabilježen je u Splitsko-dalmatinsko županiji gdje je taj udio iznosio 57.9%, a na drugom mjestu je Zadarska županija s 57,1%. Žene su u prosjeku obrazovanije, ali se teže probijaju na rukovodeća mjesta, a iako ih smatraju takozvanim slabijim spolom, u prosjeku obavljaju teže poslove i u težim uvjetima. Često su za isti posao s istom stručnom spremom slabije plaćene od muškaraca, često su žrtve nezakonitih otkaza zbog trudnoće, a zbog loših uvjeta društvene skrbi za djecu, najviše nedostatka vrtića, često moraju birati između majčinstva i posla, kazala je Dopuđ upućujući ženama čestitku u povodu  Međunarodnog dana žena uz želju „da uredimo svoje društvo tako da u njemu bude svima ugodno živjeti”.


 DANAS OKRUGLI STOL, SUTRA ZAGRLJAJ




Obilježavajući 8. ožujak, Međunarodni dan žena, županijska i zadarska Ženska inicijativa HNS-a organizira danas, s početkom u 18 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, okrugli stol na temu „Žene i tržište rada”. Mr.sc. Renato Jerončić, viši predavač na Sveučilištu u Splitu i zaposlenik Splitske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održat će prezentaciju na temu „Hrvatsko tržište rada u čežnji za neodgodivim strateškim potezima” kao uvod u razgovor i raspravu.
Mladi HNS-a 8. ožujka će, uz letke s porukama HNS-ovih ministara i ministrica, kako je najavio predsjednik Organizacije mladih GO HNS-a Ivan Krpina, građankama i građanima koje to žele, poklanjati – zagrljaj.


 


 PRETHODNA VLADA DOVELA NAS JE U DUŽNIČKI POLOŽAJ


Jedina kandidatkinja iz Zadarske županije za neku od dužnosti na unutarstranačkim izborima u središnjici HNS-a je Vesna Sabolić, predsjednica ŽO HNS-a Zadarske županije. Sabolić je kandidatkinja za zamjenicu člana Suda časti. Izvijestila je to v.d. predsjednice zadarskog HNS-a Ljiljana Klarin.
– Još je godina dana do lokanih zbora i moramo se početi ponašati kao stranka koja se sprema preuzeti vlast, ne više kao opozicija. Ne smijemo dopustiti da se ponovi 2001. kada se HDZ nakon poraza na parlamentarnim izborima osovio na noge i pobijedio na lokalnim izborima. Ne smijemo zaboraviti da Vlada danas mora povlačiti  nepopularne poteze upravo zato što nas je prethodna vlada dovela u dužnički položaj , a mi dug ne želimo ostaviti našoj djeci, poručila je Klarin.