Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Čarolija talijanske kuhinje u restoranu Pet bunara

Autor: Vanja Mirčeta

06.03.2013. 23:00
Čarolija talijanske kuhinje u restoranu Pet bunara

Foto: Vedran SITNICA



Želja nam je bila povezati specijalitete naših dviju kuhinja, odnosno predstaviti posebnosti i izvrsnost dalmatinskih proizvoda u talijanskim jelima, kazala je Beatrice Di Lallo
U organizaciji Zajednice Talijana Zadar i Restorana Pet bunara, drugu godinu zaredom, nastavila su se druženja u sklopu “Večeri talijanske kuhinje”.
Večer je otvorila predsjednica Zajednice Talijana Zadar Rina Villani:
– Drago mi je da smo se svi okupili na ovom divnom mjestu gdje smo uspjeli organizirati lijepu večer u kojoj ćemo svi zajedno degustirati talijanska jela, što dakako ne bi bilo moguće bez vlasnika Vlade Babca, naglasila je Villani.
Ove godine u svim jelima su kombinirana i ulja poznatog uljara Duševića što je se na jedan specifičan način uklopiti u talijansko-dalmatinsku kombinaciju jela.
Večera je počela degustacijom jela iz regije Campania pod nazivom Calzoncelli di scarola (endivija, slani inćuni, masline, kapari…), nakon čega je uslijedilo jelo iz regije Piemonte pod nazivom Bagna cauda (češnjak/šarac iz Ljubitovice, slani inćuni). Nakon ovih delicija uslijedili su Maccheroni alla chitarra all’ amatriciana (pecorino romano i dalmatinska panceta) specifični za regiju Abbruzzo te Ravioli al limone (ricotta s Paga i dalmatinski pršut) vezani uz regiju Emilia Romagna. Za kraj je servirana Saltinbocca alla romana con misticanza saltata (dalmatinski pršut i mišanca “na pašmanski”), specifična za regiju Lazio. Za desert su servirane tri delicije Pet bunara, nazvane Slatke strasti Pet bunara kojima su osnovni sastojci bili domaće smokve, maraške, rogač, itd. Samo finale obilježilo je serviranje specijaliteta vezanog uz regiju Liguria, Focaccie, odnosno solnog cvijeta s Dugog otoka u kombinaciji s ružmarinom.
Uz delicije koje je spremio hrvatsko-talijanski tim kuhara pila su se crna vina benkovačkog kraja, vinara i enologa te bijeli Trebbiano Toscano našeg odličnog vinara Zlatka Kaštelanca iz Polače.