Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kulturna borba za kulturne institucije

Autor: Z L

06.03.2013. 23:00
Kulturna borba za kulturne institucije

Foto: NMZ



Ovo nije prvi apel. Već je bilo domaćih inicijativa, te pojedinačnih apela intelektualaca iz susjednih zemalja, međutim, prvi je koji je ovo pitanje podigao na svjetsku razinu, a Zemaljski muzej istaknuo kao simbol žrtve politizacije kulture i kulturne baštine koja se lomi preko leđa naroda i njegovog kulturnog identiteta


Nakon više od 120 godina postojanja, u Bosni i Hercegovini su se sustavno stale zatvarati kultne kulturne institucije čije je postojanje od presudne važnosti za narode BiH, pogotovo, po tom pitanju, u tako kompleksnoj zemlji. Osim Zemaljskog muzeja, čije je zatvaranje prelilo čašu, još je šest drugih državnih institucija u krizi, među njima Umjetnička galerija BIH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH te Historijski muzej BiH.
Povodom zatvaranja kulturnih institucija u BiH, osobito 125 godina starog Zemaljskog Muzeja, tim intelektualaca udruženih u grupi pod imenom Cultureshutdown odlučio je djelovati pozvajući muzeje i druge ustanove kulture diljem svijeta da označavanjem i simboličnim „križanjem” jednog ili više svojih izložaka žutom trakom s otisnutim karakterističnim logom obilježe 04.30.2013. – DAN MUZEJSKE SOLIDARNOSTI. Tako je u nekoliko dana preko dvjesto muzeja i drugih kulturnih institucija iz četrdeset zemalja diljem četiri kontinenta odlučilo sudjelovati u ovoj akciji.
U Hrvatskoj je inicijativa grupe Cultureshutdown, s voditeljicom Azrom Akšamijom, povjesničarkom arhitekture i profesoricom na MIT-u u Bostonu, dočekana širom otvrenih ruku te se preko 50 kulturnih ustanova od Dubrovnika do Vinkovaca solidariziralo „križanjem” svojih eksponata i širenjem svijesti o ovom problemu. Među brojnim ustanovama iz Hrvatske, kao što su Muzeji grada Dubrovnika, Arheološki muzeji u Puli i Zagrebu, Etnološki muzej iz Splita, Muzej za umjetnost i obrt, te niz drugih muzeja, iz Zadra su sudjelovale tri kulturne institucije, Arheološki muzej, Muzej antičkog stakla i Narodni muzej.
Svi „prekriženi” eksponati bit će izloženi u periodu od 4. ožujka do 4. travnja 2013. u galeriji slika na službenoj stranici Cultureshutdown.net s tendencijom da ovaj projekt u budućnosti preraste iz virtualne u pravu izložbu fotografija.