Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zrilić: Svjedoci smo određenih diskriminacija centralne vlasti prema Županiji

Autor: Anamarija Bilan

06.03.2013. 23:00
Zrilić: Svjedoci smo određenih diskriminacija centralne vlasti prema Županiji

Foto: Marin GOSPIĆ



Smanjena su sredstva vezana uz školstvo i zdravstvo, ali unatoč tome uspjeli smo zadržati određeni minimum financijskih standarda. Svjedoci smo određenih diskriminacija centralne vlasti prema Županiji, rekao je župan Zadarske županije Stipe Zrilić na početku 60. kolegija


Prošla godina nije bila lagana zbog gospodarske i financijske krize u kojoj se nalazimo, a zbog smanjenih sredstava nije bilo lako raditi. Smanjena su sredstva vezana uz školstvo i zdravstvo, ali unatoč tome uspjeli smo zadržati određeni minimum financijskih standarda za školstvo i zdravstvo. Svjedoci smo određenih diskriminacija centralne vlasti prema županiji, rekao je župan Zadarske županije Stipe Zrilić na početku jučerašnjeg 60. kolegija na kojem se raspravljalo o 33 točke dnevnog reda.
Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti predstavio je rad Narodnog muzeja Zadar koji je ostvario povećanje postava i realizirao proslavu 180 godina postojanja dok je Kazalište lutaka, također bez sredstava Ministarstva, ostvarilo povećanje broja posjetitelja.
Šimunić je istaknuo da su sredstva osjetno smanjena i za škole i to po dva milijuna kuna manje za osnovne i srednje škole.
I za zdravstvene usluge Zadarska županija dobila je manje sredstava nego prijašnjih godina.
– Poslovanje Županijske uprave za ceste Zadarske županije u 2012. godini odvijalo se u planiranim okvirima unatoč nestabilnosti priljeva prihoda od Hrvatskih cesta. U 2012. godini za radove redovitog i izvanrednog održavanja ova Uprava izdvojila je gotovo 41 milijun kuna, od čega za izvođenje radova redovitog održavanja gotovo 39 milijuna kuna, a za izvođenje radova izvanrednog održavanja gotovo dva milijuna kuna. Ova Uprava planirala je za radove izvanrednog održavanja iznos od 4,2 milijuna kuna, a od toga je realizirala gotovo dva milijuna kuna, rekao je Dario Ivankov, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo.
Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste rekao je da je Uprava u prošloj godini isplatila sedmogodišnji kredit od 30 milijuna kuna, te da su poslovanje završili s manjkom od 350-ak tisuća kuna, koji je ostao jer HAC nije na vrijeme uplatio ta sredstva, te da su uspjeli uštedjeti na svim stavkama plana.
Na kolegiju je stoga iznesen prijedlog odluke o donošenju Programa razvoja sektora ribarstva Zadarske županije 2013. – 2015. u kojem je istaknuto da je analizom stanja sektora ribarstva Zadarske županije utvrđeno da u ukupnom ulovu u Hrvatskoj Zadarska županija sudjeluje do 47%, dok je udio proizvodnje u marikulturi 60%.
Na kolegiju je potvrđeno i financiranje povećanog broja timova zdravstvene zaštite tijekom turističke sezone čime bi se u ljetnoj sezoni pojačao rad liječničkih ekipa za pet novih timova na najopterećenijim lokalitetima. Ugovorom između Ministarstva turizma RH-a i Zadarske županije, Ministarstvo turizma osigurat će iznos 190.000 kuna, a Županija osigurava razliku sredstava u iznosu od 288.000 kuna).
Odlučeno je i da će Zadarska županija za održavanja željezničke pruge Zadar – Knin godišnje izdvojiti 300.000 kuna kako bi se ta pruga, na kojoj prometuje šest putničkih vlakova, održala.