Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Burčul: Klubovi su nezadovoljni stanjem u županijskom nogometu

06.03.2017. 23:00
Burčul: Klubovi su nezadovoljni stanjem u županijskom nogometu


Zbog nepostojanja kvoruma u petak, 3. ožujka nije održana izborna skupština Županijskoga nogometnog saveza. Nazočni skupštinari sazvali su sljedeću sjednicu za petak, 10. ožujka. Izbornoj skupštini, na kojoj se trebalo odlučivati o kandidaturi Rena Sinovčića za mjesto predsjednika za sljedeće mandatno razdoblje, prethodila je izvještajna skupština na čiji je jedan dio sadržaja i zaključaka oštro reagirao NK Zadar. Upravo je, kako izgleda, stajalište NK Zadar oblikovano i objavljeno kao priopćenje, bilo izravan povod rađanju inicijative koja je donijela okupljanje jednoga dijela županijskih nogometnih klubova oko stajališta da se ne odazovu izbornoj skupštini.
Jučer je u ime tih klubova istupio Leopold Burčul, istaknuti nogometni djelatnik, trener, prethodno igrač. On kaže da je njegov javni istup posljedica niza različitih okolnosti, a jednim svojim dijelom i mogućih nejasnoća.
– Nakon što je NK Zadar javno reagirao poslije izvještajne skupštine Županijskoga nogometnoga saveza, ističući da se neće odazvati izbornoj skupštini, te da nedvosmisleno poziva i druge na istovjetan postupak, nazvao me Svetko Ćustić, direktor kluba i predložio mi da zajednički obavimo iskrene, otvorene razgovore sa svim nogometnim klubovima, odnosno s njihovim relevantnim predstavnicima – kaže Burčul.
* Koja je uporišna točka novonastale inicijative?
– Radi se o eklatantnom nezadovoljstvu općim stanjem u županijskom nogometu, statusom mnogih klubova, trenera, igrača i sudaca, zatim neporecivom činjenicom da s područja naše županije imamo danas svega dva trećeligaša, da imamo zamrlu trenersku struku, te još niz propusta i slabosti. Savez kao takav bio je začahuren, bez demokratskog odlučivanja. Brojni su i veoma jasni uzroci nezadovoljstva što je javno kazao i NK Zadar i ne postoji niti jedan argument koji bi oborio nužnost svekolikih promjena u budućem djelovanju Saveza.
* Možda je dio javnosti inicijativu i one koji su joj se priključili doživio kao oblik manifestacije ‘protiv’ nekoga ili nečega, pa…
– Dobro je da ste postavili takvo pitanje. Ni slučajno se ne radi o crno-bijelom, dakle da se sad našao netko pa ide ‘protiv’! Radi se jedino i samo o tomu da se oblikovala čvrsta skupina onih koji su evidentno nezadovoljni i koji su odlučili inicirati promjenu. Prošlih dana razgovarao sam s mnogim ljudima iz nogometa, odreda relevantnim predstavnicima klubova i svi su, ali baš svi oni, izrazili spremnost biti aktivnim sudionikom pozitivnih promjena.
* Vratimo se na čas na prethodno mandatno razdoblje vodećih tijela i organa u ŽNS. Zar nije Zadar imao prvoligaša, prvoligaške suce, delegate, tri trećeligaša…
– Je, činjenice to kažu. Ali, za mandata tih istih tijela i organa u ŽNS-u imamo i ovo što su danas neporecive činjenice, veoma žalosne za nogomet u cjelini. Upravo zato što većina želi pozitivne promjene, svojim su nedolaskom na izbornu skupštinu puno toga rekli.
*Kazali ste i da je savez bio nedemokratski, da je bio začahuren. Što će inicijativa donijeti? Kakav savez?
– Otvoren svima. Ama baš svaka članica saveza bit će jednako bitna, svi će biti ravnopravni. Značajan otklon bit će u praksi jer će prestati postojati ruke zbog ruku, dakle samo kao mašinerija za glasove. Ova inicijativa u sebi ima ugrađenu intenciju i tako će i biti da će svaka članica saveza uvijek na pravom mjestu moći nešto pitati, tražiti objašnjenje, informacije, prijedloge, sugestije, pomoć. Hitro će se raditi na oživljavanju aktivnosti trenerske struke, edukaciji, na svemu što je nužno. Nadalje, ŽNS svakako nužno treba u značajnoj mjeri popraviti suradnju s Hrvatskim nogometnim savezom, te sa susjednim županijskim savezima. Uvijek u dobroj vjeri, nikako drugačije. Svi koji su se inicijativi priključili čvrsti su u tomu i odlučni u postupku uvođenja pozitivnih promjena.
* Hoće li to sve biti moguće ostvariti?
– Duboko sam uvjeren da hoće. U komunikaciji oko ove inicijative sve što je rečeno, rečeno je iskreno i svaki je sugovornik to uvidio. Stil komunikacije i sadržaj nisu išli za tim da se razgovara s figom u džepu pa kad neko vrijeme prođe, da sugovornik shvati da je u nekom svom činu bio – naivan. Dapače, svaki razgovor, a bilo ih je puno, počeo je, trajao i završio je u dobroj vjeri. To je velika snaga ove inicijative. Pojednostavnit ću, svatko je shvatio da će svi, ističem – svi, ravnopravno biti sudionici kreiranja i provođenja politike ŽNS-a.
* Dakle, subjekti koji su čvrsto prihvatili inicijativu neće u petak na izbornu skupštinu?
– Neće, ali će slijedeći sve važeće akte iskoristiti svoje pravo za sazivanje izvanredne skupštine gdje će se početi ostvarivati nužne pozitivne promjene u cjelokupnom ŽNS-u.