Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dječak nastradao pod kotačima kamiona pred kućnim vratima

Autor: Suzana Bandić

06.04.2010. 22:00
Dječak nastradao pod kotačima kamiona pred kućnim vratima

Foto: Filip BRALA



Službeni policijski podaci o uzroku stravične prometne nesreće u kojoj je život izgubilo petogodišnje dijete jučer nisu bili poznati. Prema riječima mještana, nesreća se dogodila u trenutku kad se dječačić svojoj starijoj sestri, koja ga je vodila iz vrtića, istrgnuo iz ruke i podletio pod kamion
Petogodišnji dječak Miro K. iz Stankovaca jučer je u šibenskoj Općoj bolnici podlegao ozljedama zadobivenim u stravičnoj prometnoj nesreći, nakon što je na njega svega metar i pol od ulaznih vrata obiteljske kuće naletio kamion.
Nesretni se dječak vraćao iz vrtića svega stotinjak metara udaljenog od njegove obiteljske kuće u kojoj je živio s majkom, ocem i dvije starije sestre. Dječakova 10-godišnja sestra, kako doznajemo od šokiranih mještana, jučer ga je u 12.30 sati dočekala ispred vrtića, uzela za ruku i povela kući. No, dječak joj se na svega nekoliko metara od kuće u želji da stigne prije nje istrgao iz ruku i naglo potrčao preko ceste. Upravo u tom trenutku kolničkim trakom iz centra sela naišao je kamion s priključnim vozilom zagrebačkih registarskih oznaka vozeći propisanom brzinom. Dječak se, kažu mještani, u djelićima minute našao ispred kamiona. Iako ga je 55-godišnji vozač pokušao zaobići i zaustaviti se, sve je bilo uzalud. Zadnjim dijelom priključnog vozila vozač ga je pokosio i dječak se našao pod kotačima prikolice natovarene drvenom građom. Ostao je ležati u lokvi krvi na kolniku pred kućnim pragom.
Dječak ostao ležati bez svijesti
– Bio sam u obližnjem kafiću s nekoliko članova moto saveza kad je netko poviknuo – sudar. Izišao sam vani i vidio kamion s prikolicom zaustavljen na cesti. Pored njega bila je grupica mještana okupljena oko djeteta koje je ležalo na cesti. Nisam odmah znao o kome je riječ. Odmah sam nazvao službu Hitne pomoći u Benkovcu i kazao im o čemu je riječ, a nakon toga i policiju. Činilo mi se da vrijeme sporo prolazi, a Hitna još nije došla pa sam nazvao i šibensku, a zatim i našeg liječnika. Dječaka nismo dirali jer se vidjelo da daje znakove života, ali je bio bez svijesti. Iz usta mu je curila krv, a jedna noga bila mu je potpuno smrvljena. Stravičan prizor – vidno potresen ispričao je Davor Klarić, zamjenik načelnika Općine Stankovci kojeg smo jučer zatekli na mjestu stravične tragedije u vrijeme dok je tamo još uvijek trajao policijski očevid.
Susjeda i rođakinja obitelji nastradalog dječaka kazala je kako je prošlo sigurno 20-ak minuta, a Hitna se nije pojavljivala.
Hitna kasnila, odvezli ga kombijem
– Netko je javio ocu što se dogodilo pa je on iz Pirovca dojurio tu u svega 10 minuta. Vikao je i zapomagao “zovite nekoga, spašavajte mi dijete”. Netko od okupljenih se dosjetio pa su ga polegli na drvena vrata i ukrcali u kombi od jednog susjeda i povezli ga u Šibenik – ispričala je susjeda obitelji.
– Kad su dječaka premjestili u kombi i povezli prema Šibeniku, ja sam odmah nazvao njihovu Hitnu i prema mojim saznanjima oni su se susreli negdje kod Zatona i preuzeli dječaka. Međutim, kako sam kasnije doznao, na žalost, on je oko 14.30 sati zbog težine ozljeda preminuo tijekom operacije na kirurškom stolu u Općoj bolnici Šibenik – kazao je Klarić.
Tijekom poslijepodneva u kući žalosti izmjenjivali su se rodbina, sumještani i prijatelji obitelji, a sućut im je izrazio i načelnik Općine Željko Brnadić.
Do zaključenja ovog broja našeg lista iz policije nismo uspjeli doznati je li vozač kamiona bio pod utjecajem alkohola u trenutku nesreće.
– Očevid je još uvijek u tijeku. Tek kada budu gotovi svi nalazi vještaka i okončano vještačenje ispravnosti vozila, nalazi krvi i urina za vozača, sa sigurnošću ćemo moći reći koji je uzrok nesreće – kazali su iz dežurstva zadarskog OKC-a.


 PET GODINA TRAŽE LEŽEĆE POLICAJCE


Izlazeći iz kuće nastradalog dječaka njegova je teta jecajući napomenula kako mještani Stankovaca već punih pet godina traže od lokalnih vlasti postavljanje ležećih policajaca u tom dijelu sela.
– Baš je moj nećak trebao poginuti kako bi se dokazalo da smo s pravom to tražili – neutješna je bila mlada žena.
Inače, i stankovački dječji vrtić, a i osnovna škola, smješteni su uz glavnu prometnicu. Optužbe mještana koji tvrde da su se mjesne vlasti oglušile na njihove vapaje, donačelnik Klarić je demantirao. Kaže kako je riječ o Državnoj cesti na koju se prema postojećem zakonu ne mogu postavljati ležeći policajci.
– Prije 10-ak dana djelatnici HAC-a upravo su uz ovu prometnicu stavili novih desetak prometnih znakova koji upozoravaju na ograničenje brzine – kazao je Klarić.