Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Registar branitelja objavljen na internetu

Autor: Novi list

06.04.2010. 22:00
Registar branitelja objavljen na internetu


Osobe koje su objavile registar posvetile su tu stranicu novinarima i reporterima koji su stradali tijekom Domovinskog rata “te svima onima koje smo već zaboravili, a nismo smjeli”
Registar branitelja objavljen je jučer na internet stranici www.registarbranitelja.com. Preciznije, na toj je web stranici objavljena tražilica preko koje svatko može provjerom po dva kriterija – po kriteriju imena i prezimena ili po kriteriju vojne postrojbe i datuma – pretražiti bazu podataka za koju imamo razloga vjerovati da je registar branitelja. Novinari Novog lista, koji su prošlog tjedna dobili anonimnu dojavu o objavi registra, provjerili su jučer putem ove tražilice više desetaka imena svojih prijatelja i rođaka za koje znamo da su bili u Domovinskom ratu, koji su nam potvrdili autentičnost njihovih podataka u navedenom registru. Jedan dio njih zamolili smo i od njih dobili dozvolu objave njihovih osobnih i braniteljskih podataka u Novom listu.
Sve do jučer, na navedenoj je adresi bio objavljen samo natpis “coming soon” te se ispod njega vrtio spot “Banijska ratna praskozorja – Gordan Lederer”, dakle posljednje snimke jednog od legendarnih ratnih reportera i snimatelja HTV-a koji je poginuo u kolovozu 1991. godine. Upravo novinarima i reporterima koji su stradali tijekom rata, Ledereru, legendi Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću, dubrovačkom snimatelju Pavi Urbanu “te svima onima koje smo već zaboravili, a nismo smjeli” osobe koje su objavile registar branitelja posvetile su tu stranicu.
– Duboko i vječno poštujući one koji nisu marili za svoj život braneći domovinu kada je to bilo potrebno, svjesni javnog interesa koji je iskazan za registar branitelja, a uzimajući u obzir izvjesnost da će on prije ili kasnije biti objavljen – odlučili smo ovaj registar učiniti dostupnim svima. Vjerujemo da će iz ove internet stranice izaći veće javno dobro, a da oni koje ćemo u postupku objave naljutiti i razotkriti to ionako zaslužuju – stoji u proglasu osoba koje su kreirale stranicu s podacima iz registra branitelja, a koje se novinarima Novog lista nisu predstavile.
U proglasu stoji i devet razloga zašto se registar branitelja objavljuje. Kao prvi razlog navedeno je da se objavom registra “skida teret s Vlade”.
– Pritisak javnosti na objavu registra je velik, raste već duže vremena i ušli smo u bezizlaznu situaciju u kojoj jedna strana odbija, a druga traži objavu registra. Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo. Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje što mogu – stoji u proglasu u kojem se poziva i na odgovornost prema objavljenim informacijama.
Kao drugi razlog navodi se činjenica da je registar branitelja dostupan prevelikom broju ljudi te dilema osoba koje su objavile registar, kako se navodi, nije bila hoće li on biti objavljen, nego kada.
Također se navodi i da su slični registri javni u drugim zemljama te se na stranici nalazi i link na stranicu na kojoj se mogu provjeriti podaci za američke vojnike.
Osobe koje su objavile registar objašnjavaju i da su se u odluci da to učine rukovodili načelom da je javni interes nadređen pojedinačnom i privatnom.
– Ustav i zakoni koji reguliraju pitanje javnog interesa jasno definiraju situacije kada javni interes ima prednost pred zaštitom privatnosti. Smatramo da je ovo jedna od tih situacija – ističe se u proglasu.
Osobe koje su objavile registar branitelja tvrde i da sam taj dokument nije tajan jer ga izričito tako ne definira niti jedan zakon Republike Hrvatske.
– Na samom dokumentu nema nikakvih oznaka ili upozorenja o tajnosti sadržaja, a i sam način na koji je dokument bio (ne)zaštićen govori o tome koliko je pažnje tome posvećeno – tvrdi se u proglasu.
Nadalje se navodi i još da je motiv objave registra razlikovanje branitelja iz borbenog sektora od onih iz neborbenog jer, kako stoji, “nije prihvatljivo da se na identičan način tretira vukovarski branitelj ili policajac koji je tijekom rata obavljao svoje dužnosti, primjerice, u Istri”. Posljednji, ali zasigurno ne i najmanje važan razlog koji navode kreatori web stranice www.registarbranitelja.com, je otkrivanje lažnih branitelja.
– Najveći problem u borbi protiv korupcije je u tome što ona nema svjedoka budući da su svi u korupciju uključeni sudionici ujedno zainteresirani da se o njoj nikada ne sazna. Sakrivanjem registra od javnosti sakrivaju se i dokazi svake nečasne radnje koja se u svezi s ovim registrom dogodila. Nadamo se da će objava ovoga registra pripomoći u raskrinkavanju pojedinaca i grupa koje već godinama manipuliraju ovim registrom – stoji zaključno u proglasu osoba koje su objavile registar.


 ROK TRAJANJA STRANICE OGRANIČEN


Na stranici je objavljeno i nekoliko administrativnih napomena u kojima se otkriva da stranica ima ograničeni vijek trajanja te da će biti uklonjena nakon što Vlada u bilo kojem obliku omogući građanima uvid u registar branitelja. Također se navodi da registar nije cjelovit, nego da se u njemu nalazi više od 90 posto svih u ovom trenutku registriranih branitelja.
– Zbog iskazane brige da bi objava cjelovitog registra mogla ugroziti sigurnost pojedinih osoba, iz ovog registra su izuzete sve nama poznate, a potencijalno osjetljive postrojbe – piše u napomenama. Također se navodi da postoje ograničenja u pretraživanju registra.
– Pretraga registra je ograničena na način da su kao rezultati pretrage dostupni samo podaci koji su različitim formama ionako već sada javno dostupni, ali nisu koncentrirani na jednom mjestu, tako da je pozitivna identifikacija moguća samo u kombinaciji s drugim elementima koji moraju biti poznati osobi koja pretražuje registar – objašnjava se.
Na kraju se još apelira na Ministarstvo (ne stoji koje, ali najvjerojatnije se odnosi na Ministarstvo obrane ili branitelja, pri kojima se vodi registar) da unaprijedi sigurnosne procedure jer je “računalna sigurnost Ministarstva sramotno niska”.




 RAZLOZI OBJAVLJIVANJA REGISTRA


– skidanje tereta s Vlade
– dostupnost registra prevelikom broju ljudi
– slični registri javni u drugim zemljama
– javni interes nadređen pojedinačnom i privatnom
– registar po zakonu nije tajan
– razlikovanje branitelja iz borbenog sektora od onih iz neborbenog
– otkrivanje lažnih branitelja


 STRANICA SE ZBOG “PREBUKIRANOSTI” SRUŠILA


Stranica se jučer “srušila” nekoliko minuta nakon što je središnji Dnevnik HTV-a objavio vijest o njoj na samom početku emisije, zbog vjerojatne navale posjetitelja.