Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SHZ: Organizirane skupine prale novac

Autor: Boris Kupčak

06.04.2010. 22:00
SHZ: Organizirane skupine prale novac

Foto: Vedran SITNICA



Predsjednik nadzornog odbora Veletržnice Benkovac je Željko Lončar, zamjenik Županijskog predsjednika HDZ-a. Nadzorni odbor ove tvrtke najodgovorniji je za poslovanje iste, koja je sada u milijunskim dugovima. Posao je obavljen, a mešetari traže način kako se maknuti i živjeti da nitko ne pita i ne zna gdje je oprani novac navedenog poduzeća, posrnule i opljačkane Veletržnice Benkovac, stoji u priopćenju SHZ-a
Miro Klarić izabran je za predsjednika Stranke hrvatskog zajedništva, Ogranak Benkovac te se odmah uključio u aktivnu politiku. Naime, prema priopćenju koje su poslali članovi SHZ-a za loše stanje u poljoprivredi Ravnih kotara izravno su optužili Veletržnice Benkovac d.d., predsjednik NO Željko Lončar i vladajući HDZ.
U Gradskoj knjižnici su uz članove Ogranka prisustovali mr.sc. Miljenko Marić, predsjednik SHZ-a Zadarske županije te Rajna Saftić i Gašpar Bilić kao članovi Upravnog odbora zadarske podružnice. Predsjednik stranke Miljenko Marić okupljene je upoznao s dosadašnjim aktivnostima te je istaknuo kako su one usmjerene na industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju, koja je nužna za opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima.
Miro Klarić, predsjednik Ogranka Benkovac, okupljenima je rekao kako je za propadanje poljoprivrede u Benkovcu isključivi krivac uništenje Regionalne veletržnice Benkovac d.d. U priopćenju za javnost, koje su poslali Vladi RH, HBOR-u, predsjedniku Ivi Josipoviću i Državnom odvjetništvu Zadar, predstavnici SHZ-a tvrde kako je veletržnica Benkovac trebala biti okosnica poljoprivredne proizvodnje u Ravnim kotarima, a poljoprivreda propada.
– Dioničko društvo osnovano je 1998. godine kao Veletržnica Benkovac d. d., da bi se Društvu u rujnu 2003. godine pripojilo Društvo Agroprodukt d.d. te je tako formirana Regionalna veletržnica Benkovac d.d. Ova tvrtka u većinskom vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju ima blokiran račun od ljeta 2004. godine i već pet neuspješno provedenih natječaja za prodaju. Sada je zaposleno 35 radnika, situacija je u kritičnom stanju, poduzeće najvjerojatnije odlazi u stečaj, stoji u priopćenju.
U daljnjem tekstu priopćenja stoji kako su za poražavajuće stanje krive organizirane skupine koje su prale i zgrtale novac preko Veletržnice Benkovac te blefirajući promovirali vladajuću stranku na lokalnom i državnom nivou.
– Vodila ih je računica, kao i na drugim “projektima”, tko ima političku moć u svojim rukama tvori i metode kako skriti kriminalna djela i ostati nekažnjen, sve pod “zaštitnim kišobranom” stranačkih dužnosnika. Predsjednik nadzornog odbora Veletržnice Benkovac je Željko Lončar, zamjenik Županijskog predsjednika HDZ-a. Nadzorni odbor ove tvrtke najodgovorniji je za poslovanje iste, koja je sada u milijunskim dugovima. Posao je obavljen, a mešetari traže način kako se maknuti i živjeti da nitko ne pita i ne zna gdje je oprani novac navedenog poduzeća, posrnule i opljačkane Veletržnice Benkovac, kažu članovi SHZ-a ističući kako zbog nezakonitih radnji Državno odvjetništvo, kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno reagirati protiv počinitelja kaznenih djela, nije opravdalo svoju ustavnu funkciju.


 LONČAR: TVRTKA JE BLOKIRANA OD SRPNJA 2004.


Željko Lončar, predsjednik nadzornog odbora Veletržnice Benkovac, kazao nam je kako je otvoren za sve provjere Državnog odvjetništva, kao i da će optužbe na njegov račun vjerojatno završiti na sudu.
– Predsjednik Nadzornog odbora postao sam u veljači 2005. godine, a prije mene tu dužnost obavljali su Omerka Šarić, Nevenka Petani i još neki. Tvrtka koju sam preuzeo bila je blokirana od srpnja 2004. godine, sve nekretnine bile su pod hipotekama, a neke i po dva puta. Otkad sam ja u NO-u nismo se ništa zadužili. 2003. godine prodano je jedno od najvrjednijih zemljišta, pršutana u Šopotu, 2000 hektara za samo 700 tisuća kuna, iako vrijedi više milijuna. Niti jedan kredit od 2001. do 2004. godine nije vraćan i svi ti koji to pišu, morat će se na sudu suočiti s onim što piše, kazao je Lončar i dodao da je Veletržnica ostala u formi kako ju je osnovala Vlada i da nije pripojen Agroprodukt, sada bi bila jedna od najuspješnijih u RH.