Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Višnjik se odozgo bolje vidi

Autor: Šime Ćurko

06.04.2010. 22:00
Višnjik se odozgo bolje vidi

Foto: Zvonko KUCELIN



Dvije godine. Samo dan nakon sprovoda Hrvoja Ćustića u našu je redakciju stigla vijest o smrti Frane Vukića, pomoćnika glavnog urednika, koji je novinarstvo učio i naučio radeći najprije kao sportski novinar, a potom i urednik. Uvijek s košarkom i uz košarku. Sve utakmice kluba, koji je tada igrao u Jazinama, bile su Franine. Preseljenje na Višnjik Frane nije dočekao. Zapravo, nije dočekao ovdje, na zemlji. Dočekao je negdje gore, odakle je i pogled na utakmice i tribine sigurno bolji. Jednog dana od tamo ćemo i mi moći gledati. I Višnjik, i košarku, i Zadar, i Vrsi…
Jučer na groblju u Vrsima ponovno teški trenuci za obitelj, prijatelje, kolege s posla. Dvije godine kasnije prisjećanje na sve što je Frane ostavio. Prvotravanjske šale, dugi razgovori o košarci, komentari raznih događaja, ali iznad svega Frane je ostavio – osmjeh. Sigurno najradosniji čovjek kojeg smo imali u redakciji. Sjećam se kad sam ga nakon poraza od Cibone (one godine kada je Zadar imao 2:1 i utakmicu u Jazinama) pitao zašto je tako kratko napisao odjavni tekst. Frane je odgovorio:
– Što ću pisati? Tko čita novine nakon onakvog poraza?
Istina. Ako se stavim u ulogu čitatelja ni meni se nakon takvih utakmica nisu čitale novine niti su me zanimale bilo čije analize i komentari. Frane je bio takav, živio je sa svojim gradom i svojim Vrsima, ponajviše sa svojim čitateljima koje nije želio opterećivati raznovrsnim teorijama urote i sličnim nagađanjima. Jednostavno, sve je vidio s vedrije strane. U tom konkretnom slučaju Frane je vjerovao da će Zadar pobijediti u Zagrebu i da je već pripremljeno slavlje samo – odgođeno. Zadar nije pobijedio, ali pobijedio je Franin optimizam. Čak i onda kada bi urednik sporta znao ubaciti primjedbu: Daj Frane, napiši nešto kontra. Frane je znao napisati kontra, ali uvijek s argumentima, priče s Kalelarge za njega su bile samo – priče. Ništa vrijedno spominjanja u novinama.
I još nešto. Frane je uvijek bio novinar. Nikad sebi nije dopustio biti košarkaški – trener. Znao je gdje prestaje novinarstvo, a gdje počinje trenerov posao. I to je poštivao. I zbog toga smo ga i mi poštivali i s ponosom ga se sjećamo.
Spavaj Frane do skorog viđenja u nebeskoj vječnosti.


 SJEĆANJE NA OPĆINSKOG VIJEĆNIKA


U spomen i sjećanje na tragično preminulog općinskog vijećnika Općine Vrsi, Franu Vukića, na drugu godišnjicu njegove smrti, predstavnici Općine Vrsi među kojima su bili načelnica Sandra Vukić, predsjednik OV-a Marijo Radobuljac i općinski vijećnik Jurica Predovan, položili su cvijeće i zapalili svijeće na posljednjem Franinom počivalištu. U mislima na pokojnog Franu izmolili su prigodnu molitvu te su se prisjetili njegovog lika i djela te dobrote koje je činio za vrijeme svog života.
Uz predstavnike općine također su bili nazočni Franina majka Senka i sestra Ana zajedno sa svojim kćerima, koje su još jednom odale počast svom sinu i bratu, koji ih je iznenada nakon tragične prometne nesreće napustio 6. travnja 2008. godine.