Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Danak neiskustvu i energetskoj potrošnji

06.04.2011. 22:00
Danak neiskustvu i energetskoj potrošnji


Pored činjenice što se maksimalno istrošila “zelena” družina treba spustiti loptu na zemlju i konstatirati kao se radi o izrazito mladom i neiskusnom sastavu koji prvi put igraju ovako teške utakmice protiv puno kvalitetnijih momčadi
Trener Borik-Puntamike Neven Plantak nakon utakmice protiv Zagreba je između ostalog u polušali istaknuo kako u prvih pet kola Lige za prvaka imaju odličan raspored. Sve četiri momčadi iz NLB lige i Split odmah na početku što će u prijevodu značiti da je energetska potrošnja njegovih igrača na najvećem testu kušnje od svih A-1 ligaša. Tom pomalo skrivenom porukom Plantak je htio opravdati padove u igri koje su njegovi igrači pokazali pretprošlo kolo u Splitu i u ovoj posljednjoj utakmici protiv Zagreba. Razina igre koja je prezentirana protiv Cibone i Cedevite pokazuje se kao nešto najbolje što su “zeleni” pružili u ovoj sezoni. U tim utakmicama se odigralo praktički savršeno, bez puno grešaka kojima su obilovale posljednje dvije utakmice kontra Splita i Zagreba. Posve razumljivo, jer pored činjenice što se maksimalno istrošila zelena družina treba spustiti loptu na zemlju i konstatirati kao se radi o izrazito mladom i neiskusnom sastavu koji prvi put igraju ovako teške utakmice protiv puno kvalitetnijih momčadi. I to u nizu, s tek tri dana odmora između tih utakmica.
Previše izgubljenih lopti
Stoga ne treba čuditi statistika u kojoj je zabilježeno čak 19 izgubljenih lopti na strani Puntamičana što je umnogome doprinijelo Zagrebašima u njihovom pohodu ka četvrtoj pobjedi. Konačni rezultat sugerira da je bilo relativno lako favoriziranim gostima doći do pobjede, međutim razvoj utakmice nije na to ukazivao. Iako je rezultatska prednost u završnici prve četvrtine, kad su “mravi” okrenuli početni zalet domaćih (14:6) sa serijom 15:2 na 16:21, bila do kraja utakmice na strani Zagreba, Puntamičani su stalno bili tu negdje. Puhali su za vrat gostima koji nisu u ovoj utakmici mogli računati na ozlijeđenog Mulaomerovića, a Kasun je odigrao tek uvodne minute. Zato je Erjavec rješenje pronašao u četvorci (Renfroe, Žorić, Simon i Mašić) koja je kombinirano zabila 65 od 73 njihovih poena. Veliki problem osim 19 izgubljenih lopti Plantakovim igračima je predstavljala napadačka izvedba koja je dijelom ometena Renfroevim učinkom, no tu treba istaknuti odličnu pripremu mladog gostujućeg trenera Mladena Erjavca.
Spremni Zagreb
Nije dopustio da se njegovim igračima dogodi slučaj Cibone i Cedevite koji su ušli s “lako ćemo” pristupom, pa su upali u žrvanj Puntamičana. Zagrebu se to nije dogodilo, jer su stajali blizu domaćih igrača ne dopuštajući da se itijedan od njih razmaše, posebno opasni šuteri Jurjević, Petani i Škifić kao i najiskusniji Puntamičanin Jure Ružić koji se nakon 30 minuta provedenih na parketu nije uspio upisati u strijelce s šest neuspješnih pokušaja za dva (skupio 10 skokova). Svemu unatoč, Zagreb se nije uspijevao do posljednjih pet minuta odvojiti na razliku koja bi mu dala mir. Jurjevićeva trica za primicanje na 52:58, sedam minuta prije kraja bio je posljednji trzaj zelenih koji su nakon toga upali u seriju grešaka. Te greške vješto je koristio Žorić koji je u završnici preuzeo odgovornost i prelomio susret u Zagrebovu korist. Zaslužena pobjeda, prvenstveno zbog pristupa gostiju koji su spremni pristupili motiviranim i borbenim Puntamičanima. Za Plantakove igrače ovaj poraz je bio samo još jedan dan u uredu Lige za prvaka gdje svoje svjetle trenutke prvenstveno mogu tražiti u srazovima kontra ravnopravnih sastava poput Zaboka, Alkara i možda Splita u Jazinama. Sa tim pobjedama ne bi bilo nemoguće da se dočepaju možda i četvrtog mjesta za koje objektivno konkuriraju Cibona i Split. Bez obzira što će Plantak konstatirati da im rezultat nije u prvom planu u ovom natjecanju. Ali zašto ne pokušati…


 SVEPRISUTNI RENFROE


Posebno nadahnut je bio Amerikanac Renfroe, sveprisutan na parketu Jazina. Racionalni napadački učinak s 18 poena je dopunio izvanrednom predstavom u obrani. Konstantni njegov pritisak na organizaciju igre Puntamičana usmjerio je put ka pobjedi. Pešut i Petani kao “jedinice” u Plantakovoj petorci nisu mogli doslovno disati pored ovog vižljastog i spretnog Amerikanca koji je na kraju skupio 10 ukradenih lopti od čega je po tri oduzeo spomenutom razigravačkom dvojcu domaćih. Iz tih izgubljenih lopti “mravi” su jednostavno dolazili do situacija za lagane poene koji su na kraju bili presudni u pokušaju Puntamičana da sustignu prednost Zagreba. Ukupna valorizacija Renfroa od 35 indeksnih poena bila je u rangu ukupne valorizacije Borik-Puntamike (42) što najbolje oslikava udio tog igrača u prekjučerašnjoj utakmici.