Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kalmeta se prepirao, a ne razmirivao sukobljene

06.04.2011. 22:00
Kalmeta se prepirao, a ne razmirivao sukobljene


– Kada mi predočavate dio mog iskaza s prethodnog ročišta, mogu potvrditi da sam ja prekinuo prepirku između kolege Vrljića i Luke Kalmete koji se tu negdje nalazio. Kada sam počeo postupati njih su se dvojica svađali, a ja sam to htio prekinuti – pojasnio je policajac Šalina
Ponovnim svjedočenjem trojice policajaca jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Luki Kalmeti (33), bivšem europskom prvaku u full-contactu, Jakovu Kalmeti (27) i Dinu Kereti (18), koje se tereti zbog nasilničkog ponašanja, a Luku Kalmetu i zbog prijetnji.
I dok prvi svjedok, Ivica Bulić, nije rekao ništa novo što bi pomoglo u rasvjetljavanju napada na dvojicu policajaca na šetnici Karma 13. srpnja prošle godine, sučeljavanjem druge dvojice, Damira Šaline i tada napadnutog Ivana Vrljića, razjasnio se dio njihovih nesuglasja s prethodnog ročišta.
Šalina je ispričao kako je po dojavi o napadu došao na mjesto događaja te da je bio prvi interventni policajac koji je tamo stigao. Osim toga, on je i rukovodio akcijom pa je, kako je posvjedočio, održavao vezu telefonom s OKC-om i svojim šefom.
U pitanju nesporazum
– Bili su tu i drugi policajci, akteri sukoba, bila je gužva, a ja sam u svega dvije, tri minute morao donijeti odluku. Osim toga, i kolega Vrljić je održavao kontakt sa svojim šefom pa dopuštam mogućnost nesporazuma, ali ostajem pri svom prvotnom iskazu – rekao je Šalina nakon čega je Vrljić dodao kako ga je Šalina tada upitao za vozača skutera, a nekoliko sekundi potom pokazao mu je na Luku Kalmetu i pitao ga je li to taj.
– Pomislio sam da me pita je li on vozač skutera pa sam odgovorio ne – rekao je Vrljić pojasnivši kako su interventni policajci na Karmu stigli 15-ak minuta nakon što su on i kolega Marinko Mandić napadnuti. Tada je Kalmeta već bio na plaži 20-ak metara dalje od mjesta događaja.
– Kada mi predočavate dio mog iskaza s prethodnog ročišta, mogu potvrditi da sam ja prekinuo prepirku između kolege Vrljića i Luke Kalmete koji se tu negdje nalazio. Kada sam počeo postupati njih su se dvojica svađali, a ja sam to htio prekinuti – pojasnio je Šalina nakon čega je zastupnik tužiteljstva Slobodan Denona rekao kako još uvijek nije jasno je li Kalmeta sudjelovao u napadu i prepirci ili nije.
– Molim Vas da odgovorite jesu li se njih dvojica svađali ili nisu – bio je direktan Denona na što je Šalina odgovorio da može potvrditi kako je on “zaista prekinuo taj razgovor, odnosno svađu”.
U nastavku suđenja saslušano je i dvoje djelatnika zadarskog Centra za socijalnu skrb koji su se osvrnuli na karakter i eventualnu agresivnost trećeoptuženog Dina Kerete što se dalo naslutiti iz psihološkog vještačenja. No, oboje su ostali pri mišljenju kako nije pokazivao sklonost agresiji i nasilničkom ponašanju.
Optuženi za napad na policajce
Trojicu mladića iz Arbanasa, podsjetimo, optužnicom se tereti da su 13. srpnja prošle godine u blizini plaže na zadarskim Kolovarama bez ikakvog razloga nasrnuli na policijske pripravnike Ivana Vrljića i Marinka Mandića koji su se tuda vozili biciklima. Trojac ih je najprije pokušao isprovocirati riječima “kako se voziš majmune”, j…. te u usta, p…. ti materina” nakon čega su im prepriječili prolaz prema plaži nastavljajući ih vrijeđati. Unatoč tome što im je Vrljić rekao da su policajci i upozorio da ne prave probleme, Kereta je nasrnuo na Mandića, a kako je ovaj uspio izmicati i blokirati njegove udarce, u napadu su mu se pridružila i druga dvojica. Policajca su srušili na pod i nastavili udarati po cijelom tijelu i rukama i nogama, nakon čega se u sukob umiješao i drugi policajac s namjerom da mu pomogne. Trojica nasilnika nastavili su ih udarati obojicu, a Luka Kalmeta još im je i zaprijetio riječima “pa što da ste policajci, upucam vas i bacim u more, i za vas neće nitko znati”.
Suđenje se nastavlja 28. travnja kada će trojica optuženika iznositi svoje obrane.