Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Priroda može prehraniti samoniklim biljem

06.04.2011. 22:00
Priroda može prehraniti samoniklim biljem


Brali smo, da spomenem samo neke, livadnu kadulju, razne vrste geranija, koprivu i mrtvu koprivu, lobodu, čičak, trputac, ljubičice, oslobod, cikoriju, livadnu režuhu, iglicu, pastirsku torbicu, dinjicu, poljsku metvicu, riječnu metvicu, sljez, koromač, matovilac, šparoge, kostriš, maslačak itd, ističe Ljubica Vitlov Boban, voditeljica udruge
Članovi udruge “Centar Tara” i njihovi prijatelji prošlog su vikenda boravili u brdima iznad manastira Krupe, uz rijeku i po okolnim poljima te na obali između Biograda i Pakoštana u sklopu održavanja radionice u prirodi “Prepoznavanje samoniklog jestivog bilja”.
Radionicu je vodio agronom – “prirodnjak” Igor Kunštek iz Samobora koji se preko trideset godina druži s biljkama i bavi organskom poljoprivredom. Ideja projekta bila je naučiti preživjeti u proljeće u prirodi, prehraniti se samoniklim jestivim biljem.
– Bilo je vrlo poučno prije svega, uočiti i prepoznati raslinje koje nam može poslužiti kao obrok, naglašava voditeljica udruge Ljubica Vitlov Boban.
– U prirodi smo boravili dva dana. Raslinje je prvog i drugog dana bilo prilično različito. Neku biljku koju smo vidjeli prvi dan uopće nismo prepoznali drugog dana, iako se radilo o istoj biljci, potpuno je drugačija uz rijeku ili more. Uglavnom smo hodali, brali sve što smo ugledali i utvrđivali je li jestivo ili nije, ljekovito ili otrovno, kako se zove i ako je jestivo jede li se sirovo ili se treba kuhati. Kad smo bili u stanju prepoznati neku biljku bez dileme brali smo je za večeru. Naučili smo i kako brati bilje nožem. Ubrali smo oko 50 vrsta biljaka. Svi smo kući odnijeli pozamašne količine bilja i pripremali ga na razne načine. U nedjelju smo razmjenjivali iskustva. Svi smo preživjeli, kaže Ljubica.
Voditeljica “Centra Tara” ističe kako su ljudi bili jako zadovoljni radionicom, svima je to bilo prekrasno iskustvo.
– Prethodno poznavanje biljaka je bilo različito, oni koji su znali nešto, naučili su još puno više, a oni koji nisu znali ništa bili su jako zbunjeni u početku, a na kraju drugog dana već sasvim vješti u prepoznavanju. Dugo sam željela ovakvu radionicu i ispunila je moja očekivanja. Fascinantno je koliko jestivih biljaka raste u našem okruženju, skoro sve su jestive ili ljekovite. Čim se maknemo s asfalta i krenemo u prirodu na svakom koraku gazimo po zdravoj hrani. Svakako želim ponoviti ove radionice, na raznim mjestima. Moguće je da će se sljedeća radionica samoniklog jestivog bilja održati na Velebitu tijekom jeseni. Brali smo, da spomenem samo neke, livadnu kadulju, razne vrste geranija, koprivu i mrtvu koprivu, lobodu, čičak, trputac, ljubičice, oslobod, cikoriju, livadnu režuhu, iglicu, pastirsku torbicu, dinjicu, poljsku metvicu, riječnu metvicu, sljez, koromač, matovilac, šparoge, kostriš, maslačak itd., ističe Ljubica.


 JUHA OD MLADE KOPRIVE


Mlada kopriva obiluje C vitaminom, klorofilom, željezom, odlična je za jačanje krvi i čišćenje organizma, pa je juha od mlade koprive dobar izbor za proljeće.
Priprema:
Dinstati jednu kapulu na malo maslinova ulja ili hladno prešanog suncokretova ulja, dodati oprane listove koprive, dvije žlice kukuruznog brašna i malo crvene mljevene paprike, soli i drugih začina po želji. Doliti vode ili povrtnog temeljca te kuhati oko 20 minuta.