Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Crveni prijetili, Zadrani slavili

06.04.2012. 22:00
Crveni prijetili, Zadrani slavili


Nagradno pitanje nakon 45 minuta utakmice Zadra i Splita glasilo bi: gdje su bili nogometaši Zadra od 16 do 16.45 sati? Na utakmici? Praktično da, ali u stvarnosti kao da nisu. Jer od početka je bilo jasno da Zadar “broji sitno” do toga kada će primiti gol. Split se postavio napadački, sa tri igrača prema naprijed koji su pritiskali zadarsku zadnju liniju. I to su radili jako dobro. Domaći su se ponašali kao da imaju toliko bodova da im dvoboj s momčadi iz Parka mladeži ionako ništa ne znači. Dakako, nije mnogo prošlo do trenutka kada je Split poveo. I tko zna kako bi završilo poluvrijeme, a to znači i utakmica, da Ante Rebić zbog dva nepromišljena poteza nije zaradio dva žuta kartona, pa je u 27. minuti za njega završila utakmica. Rebić je javnu opomenu dobio najprije zbog prigovora, a potom je u 27. minuti grubo pokupio Mršića na sredini igrališta.
Očekivalo se da će Zadar barem malo prebaciti igru na protivničku polovicu, ali to se dogodilo tek djelomično. Razlika je bila samo u tome što je Split igrao povučenije i preko brzanca Čopa tražio priliku iz kontri. I nisu gosti u tome uopće bili bezopasni. S druge strane, Zadar nije znao što hoće, opcija da se Tokić kao jedini napadač traži visokim loptama pored stasitih Vidića i Križanca bila je potpuno pogrešna. Koliko je Zadar bio “opasan” jasno je iz podatka da je prvi udarac prema golu Splita upućen tek u 42. minuti. Bio je to pokušaj Tokića nakon ubacivanja Vasilja.
Nakon pet minuta drugog poluvremena Prahić je, slično kao Rebić u prvom poluvremenu, napravio prvorazrednu glupost, u nekoliko minuta dobio je dva žuta kartona (drugi zbog simuliranja), pa je u 50. minuti morao u svlačionicu. Tek što se brojčano stanje na terenu izjednačilo Zadar je postigao gol, a malo nakon toga i poveo. Nije to bio plod osobito nadahnute igre domaćih, bile su dovoljne dvije grube pogreške “crvenih”. Zadar je poveo, ali igra domaćih ostala je – nedorečena. Gosti su uveli dva napadača (Baraban i Obilinović) i krenuli po izjednačenje. Najbliži pogotku za 2:2 bio je Vitaić u 74. minuti kada je iz prve opalio sa desetaka metara nakon ubacivanja Čopa. Ježina je sjajnim refleksom spasio domaće. Igra se potpuno preselila na domaću polovicu, čemu je pridonijela i Zebićeva odluka da nakon izlaska Tokića “plavi” ostanu bez napadača. U 80. minuti akcija Marčić – Obilinović – Erceg završila je udarcem Ercega pred gola u situaciji kad je Ježina već ostao na krivoj nozi. Zadar se na kraju izvukao i spasio važnu pobjedu.


 ZADAR – SPLIT 2:1


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 600. Sudac: Damir Batinić (Osijek) 6. Pomoćnici: Mergeduš (Nova Gradiška), Davor Batinić (Osijek). Strijelci: 0:1 Vitaić (14′), 1:1 Mršić (52′ – 11m), 2:1 Banović (55′). Žuti kartoni: Prahić, Surać, Fuštar (Zadar); Rebić, Rašić, Čop, Marčić, Erceg (Split). Crveni kartoni (drugi žuti): Rebić (27′), Prahić (50′).
ZADAR: Ježina 6, Prahić 5, Fuštar 6, Jonjić 6, Gržan 6,5, Jerbić 6 (od 90′ Sarić -), Banović 6,5, Begonja 6, Mršić 6,5 (od 82′ Ivančić -), Vasilj 6, Tokić 6 (od 67′ Surać 6). Trener: Dalibor Zebić.
SPLIT: Zagorac 5,5, Marčić 5,5, Križanac 5,5, Vidić 5,5, Rašić 5 (od 54′ Glumac 5,5), Vitaić 6, Šindik 5 (od 75′ Obilinović -), Tešija 5 (od 64′ Baraban 5), Čop 6, Erceg 5,5, Rebić 5. Trener: Tonći Bašić.




 GOLOVI


0:1 (14′) – Zadrani su ostavili potpuno praznu desnu stranu gdje je Čop imao dosta vremena za ubačaj. Lopta je preletjela na suprotnu vratnicu na kojoj je Vitaić ostao sam i naklonio se glavom za vodstvo gostiju. Zadrani su tako u istoj akciji bez čuvara ostavili i asistenta i strijelca.
1:1 (52′) – Jerbić je na desnoj strani vidio ubacivanje Gržana koji je sam krenuo prema šesnaestercu Splita. Kada je zakoračio u kazneni prostor gostiju na Gržana je izašao Rašić. Zadarski desni bočni je pao, a sudac Damir Batinić pokazao na jedanaesterac. Sa 11 metara precizan je bio Mršić, prizemnim udarcem pogodio je lijevu strani Zagorčeva gola.
2:1 (55′) – Slobodni udarac s lijeve strane izveo je Mršić. Vratar Zagorac u izlasku na loptu sudario se sa suigračem. U gužvi je na kraju najspretniji bio Banović i glavom ubacio loptu u mrežu za 2:1.


 TRENERI


Dalibor Zebić, Zadar: Konačno smo ovog proljeća pobijedili jednu utakmicu zahvaljujući borbenosti. Split je bolje počeo utakmicu, a mi se nismo snalazili ni s igračem više. Očekivali smo da neće biti lako i to se potvrdilo tako da ova tri boda imaju veliki značaj.
Tonči Bašić, Split: Bili smo zaustavljeni već na početku utakmicu u želji da razvijemo svoju igru zbog čega publika nije vidjela pravi Split. Suđenje ne komentiram, ali sam jako nezadovoljan. Izgubila je bolja momčad.