Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Očekuje se rekordan broj oračkih reprezentacija

06.04.2012. 22:00
Očekuje se rekordan broj oračkih reprezentacija


Svaka zemlja sudionica dolazi kao ekipa s najmanje dva natjecatelja, trenerom, sucem i pomoćnim sucem. Natjecatelje obično prate njihovi članovi obitelji, navijači koji dolaze organizirano, kao i predstavnici medija. Zbog toga se ovo natjecanje mora promatrati kroz široku prizmu različitih mogućnosti i događaja
Svjetsko oračko prvenstvo koje se održava u Biogradu na Moru 14. i 15 rujna prema prvim očekivanjima okupit će najveći broj država sudionica nego ijedno prvenstvo do sada. Trenutačno su trideset i dvije reprezentacije potvrdile natjecanje. Za usporedbu spomenimo kako je na prvenstvu u Litvi, kada je Hrvatska odabrana za domaćina ovogodišnjeg natjecanja, bilo dvadeset i devet reprezentacija. Također, dolazak u Biogard su najavile tri zemlje koje još nisu članice Svjetske oračke organizacije. One će imati probna oranja, van konkurencije. Radi se o Poljskoj, Ukrajini i Rumunjskoj. Organizatori 59. svjetskog natjecanja orača u RH su: Ministarstvo poljoprivrede, HUONO – Hrvatska udruga za organiziranje natjecanja orača i WPO – svjetska oračka organizacija.
Natjeccnje u oranju konjskim zapregama
Republika Hrvatska 2004. godine je postala 30. članica Svjetske oračke organizacije, a već 2005. godine natjecatelji iz RH sudjeluju na svjetskom natjecanju u Pragu. Hrvatsku su tada predstavljali Zdravko Kušec iz Kamenica-Vrbovec, u kategoriji plugova ravnjaka i Ivica Šibalić iz Nijemaca u kategoriji plugova premetnjaka. Iako mlada članica SOO Hrvatskoj je 2007. godine u Litvi dodijeljeno domaćinstvo 59. svjetskog natjecanja orača, a kasnije je na natječaju za mjesto održavanja prvenstva ispred Slavonije pobijedio Biograd na Moru. Miroslav Andrić iz Hrvatske poljoprivredne komore bio je inicijator ideje, a poduzetni gradonačelnik Ivan Knez odmah je prepoznao kvalitetan projekt.
– U sklopu Svjetskog prvenstva bit će održano Prvo državno natjecanje u oranju konjskim zapregama. Organizirat ćemo i sajam poljoprivredne mehanizacije koji će biti izložbeno-prodajnog karaktera velikog broja izlagača, kaže Miro Andrić i dodaje:
– Samo natjecanje će se održati u dvije kategorije, plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci i to na strništu i na travi, lucerištu. Svaka zemlja sudionica dolazi kao ekipa s najmanje dva natjecatelja, trenerom, sucem i pomoćnim sucem. Natjecatelje obično prate njihovi članovi obitelji, navijači koji dolaze organizirano, kao i predstavnici medija. Zbog toga se ovo natjecanje mora promatrati kroz široku prizmu različitih mogućnosti i događaja.
Priprema zemljišta
Andrić ističe kako je ovo prilika za promociju Hrvatske kao poljoprivredne i turističke zemlje u kojoj se posljednjih godina ističe težnja za spajanjem zelenog i plavog, odnosno mora i turizma s poljoprivrednom proizvodnjom – zaleđem i proizvodnjom hrane, prikazom sveg kulturološkog, povijesnog eno-etno i gastro sadržaja. Posjetit će se: Zagreb, NP Plitvička jezera, NP Kornati, Benkovac, Novigrad Dalmatinski, Pag, Kolan, NP Krka, Šibenik, Primošten, Trogir, Split kako bi se prikazao barem mali dio svih prirodnih ljepota i povijesnih sadržaja.
Jedan od zahtjevnijih zadataka je priprema parcela koja teče prema planu. Natjecanje u oranju na strništu bit će u jednom redu, a nasuprot su trening parcele gdje je zasijana ozimina. Natjecanje u oranju na travi odvijat će se u dva reda, a trening parcele su uz parcele za natjecanje. Na njima je lani zasijana lucerna. Zbog velikog interesa osigurane su i dodatne parcele za pretpripremno natjecanje. Uz to, i prostor za servisiranje, podešavanje te popravak plugova i traktora zadovoljava visoke kriterije WPO. Najavljeno je i postavljanje kontejnera s rezervnim dijelovima i potrebnim alatima.
Dodajmo kako će Hrvatsku zastupati Marijo Spudić iz Karlovačke županije na plugu ravnjaku i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije na plugu premetnjak.


 SPOMENIK ORAČU NA NATJECATELJSKOM POLJU


Na natjecateljsko polje bit će postavljena replika spomeniku oraču, rad akademskog kipara Mile Grgasa.
– Grgasov spomenik svjedoči tradiciji poljoprivredne proizvodnje ovoga kraja. Podignut je 1970. godine u čast 200 godina melioracije i 70 godina djelovanja poduzeća Vrana. On simbolizira plodnost tla i snagu ljudskog rada. Spomenik će biti otkriven na ceremoniji otvorenja, a nakon toga bit će postavljen na neku od lokacija u gradu Biogradu, kaže Miro Andrić.